Κοσμος

Τα email του Φάουτσι βγαίνουν στο φως: χάος η συνεννόηση με Τραμπ

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία Φάουτσι δημοσιοποιείται από την Washington Post

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Washington Post βγάζει στο φως τα email του Άντονι Φάουτσι και δείχνει το χάος που κυριαρχούσε στην Αμερική κατά την προεδρία Τραμπ.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Άντονι Φάουτσι από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 έφτασε στα χερια της Washington Post μετά από αίτημα στο πλαίσιο του Freedom of Information Act και ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο του Αμερικανού επιστήμονα.Ήταν τότε που ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, έδινε αγώνα να βάλει σε μία τάξη την χαοτική διακυβέρνηση Τραμπ την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεδίωκε να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητά του ιού.

Οι ενέργειες του Φάουτσι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και μετά παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών Αμερικανών και πολιτικών ηγετών. Ενώ διανύει την έβδομη προεδρία του στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο Φάουτσι, 80 ετών πια, προσπαθεί να βοηθήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην στρατηγική του κατά της πανδημίας. Ωστόσο, πολλοί ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική ήττα του Τραμπ τον Νοέμβριο.  

Ο Φάουτσι λάμβανε χιλιάδες μηνύματα

Οι 866 σελίδες με τα e-mail του Φάουτσι περιλαμβάνουν χιλιάδες μηνύματα (μπορεί και 1.000 ημερησίως) από συναδέλφους, διοικητές νοσοκομείων, ξένες κυβερνήσεις αλλά και απλό κόσμο που ζητούσαν τη συμβουλή ή τη βοήθειά του. 

Ανάμεσά στους αποστολείς ήταν και ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου (NFL) που ζήτησε από τον Φάουτσι εμπιστευτική ενημέρωση σχετικά με το πώς να ξεκινήσει με ασφάλεια την επόμενη σεζόν, ένας σκηνοθέτης που δούλευε πάνω σε μια επικείμενη βιογραφική ταινία του Disney, ένας σύμβουλος του Bill Gates που εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία του Φάουτσι και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής που είπε στον Φάουτσι να «συνεχίσει να λέει την επιστημονική αλήθεια» παρά το σκεπτικισμό για τον ιό από άλλους βουλευτές και τον ίδιο τον Trump.

«Λάμβανα κάθε είδους ερώτηση, κυρίως από άτομα που ένιωθαν μπερδεμένα από τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έπαιρναν από τον Λευκό Οίκο και ήθελαν να μάθουν ποια την πραγματικότητα» δήλωσε ο Φάουτσι σε πρόσφατη συνέντευξη. «Έχω τη φήμη ότι ανταποκρίνομαι σε άτομα που μου ζητούν βοήθεια, ακόμα κι αν χρειάζεται πολύς χρόνος. Και μπορεί όλο αυτό να είναι πολύ χρονοβόρο, αλλά εγώ απαντώ».

O Άντονι Φάουτσι με τον Ντόναλντ Τραμπ©EPA-Yuri Gripas / POOL

Η επικοινωνία του Φάουτσι με τον Μπιλ Γκέιτς

Σύμφωνα με τα emails, ο Φάουστ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Μπιλ Γκέιτς εκφράζοντάς του τον ενθουσιασμό του σχετικά με την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού. Μάλιστα, όταν ο Μπιλ Γκέιτς παρέπεμψε τη συζήτηση στον Εμόλιο Εμίνι, έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Ιδρύματός του, εκείνος του έγραψε: «Σε βλέπω καθημερινά στην τηλεόραση και παρότι εξακολουθείς να είσαι γεμάτος ενέργεια, ανησυχώ πραγματικά για σένα. Το έθνος και ο πλανήτης χρειάζονται τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά». 

Φαουτσι: αντιμετώπισα απειλές από τους υποστηρικτές του Τραμπ

Αφού ο Φάουτσι αντιμετώπισε απειλές από τους υποστηρικτές του Τραμπ ότι έκλεισε τα σχολεία, απαγόρευσε τις κοινωνικές συναναστροφές και δημιούργησε πλήγμα στην οικονομία, ο Gao, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, έστειλε ξανά email.

«Μαθαίνω ότι δέχεσαι επίθεση από μερικούς κι ευχομαι να πρόκειται για Fake News. Ελπίζω να είστε καλά παρά την παράλογη αυτή κατάσταση» έγραψε ο Γκάο στις 8 Απριλίου, και ο Φάουτσι του απάντησε 3 μέρες αργότερα: «Σ’ ευχαριστώ για το ευγενικό σου μήνυμα. «Είμαι καλά παρά τους τρελούς αυτού του κόσμου». 

Παρόλα αυτά, λάμβανε και χιλιάδες μηνύματα λατρείας που δείχνουν καθαρά την εμπιστοσύνη που του είχαν πολλοί πολίτες. 

O Άντονι Φάουτσι ©EPA-Yuri Gripas / POOL-Alex Edelman / POOL

Το μήνυμα ενός ανθρώπου «της εργατικής τάξης»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, τα περισσότερα email ήταν πολύ πιο σοβαρά. Σε ένα από αυτά, ένας παλιός γνώριμος του Φάουτσι που αυτοαποκαλείται «απλός άνθρωπος της εργατικής τάξης» τον ενθαρρύνει να ορθώσει το ανάστημά του και να πει στους Αμερικάνους την ωμή αλήθεια. 

«Η ηγεσία αυτή της χώρας είναι εντελώς ανίκανη και επικίνδυνη» έγραφε το μήνυμα. «Χρειαζόμαστε μια κρατική αντίδραση που θα μας ενώσει σε αυτήν την δίχως προηγούμενο κρίση. Ο πατέρας μου γεννήθηκε κατά την περίοδο της πρώτης παγκόσμιας πανδημίας της σύγχρονης εποχής και δεν θέλω να τον δω να “φεύγει” λόγω της πανδημίας που ζούμε τώρα». Μέσα σε λίγες ώρες, ο Φάουτσι απάντησε: «Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Σε ακούω!».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ