Κοσμος

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Η Χαμάς κερδίζει την παλαιστινιακή νεολαία

Η Φατάχ έχει εγκαταλείψει τον αγώνα;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hamas-fatah-palestini-israil.jpg
© Chris McGrath / Getty Images / Ideal Image

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Η Χαμάς κερδίζει τη «μάχη» με την Φατάχ - η παλαιστινιακή νεολαία την θεωρεί υποταγμένη στους Ισραηλινούς, «πουλημένη» και «διεφθαρμένη».

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς φαίνεται ότι βγήκε κερδισμένη από τις τελευταίες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ακόμα και στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη την οποία διοικεί η μετριοπαθέστερη Φατάχ, η δημοτικότητα της Χαμάς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στις γραμμές της νεολαίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Franceinfo στο Ελ Μπιρέχ κοντά στη Ραμάλα, η πλειονότητα των νέων πιστεύει ότι Φατάχ έχει πάψει να αντιστέκεται, ενώ η Χαμάς προβάλλει δυναμικά τα αιτήματα των Παλαιστινίων.

Στο Αλ Μπιρέχ -15 χλμ βορείως της Ιερουσαλήμ- μολονότι επισήμως έδαφος της Φατάχ, δεσπόζουν οι πράσινες σημαίες της Χαμάς. Η Φατάχ θεωρείται πια, εκτός από αναχρονιστική και υποταγμένη στους Ισραηλινούς, «πουλημένη»: απ’ ό,τι φαίνεται, η παλαιστινιακή νεολαία τη θεωρεί «διεφθαρμένη». Όπως λέει ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Ashraf Abu Iram, η Χαμάς μπορεί να ενώσει τους Παλαιστινίους που έχουν διχαστεί από το 1990: «Στο εξής, όσα συνέβησαν στο παρελθόν, οι συμφωνίες του Όσλο και όλα τ’ άλλα, δεν ισχύουν πλέον. Δεν θέλουμε πολιτική, θέλουμε αντίσταση και δράση. Μια καινούργια εποχή αρχίζει.»

Σύμφωνα με τον Yves Mamou, ειδικό στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αυτή η καινούργια εποχή σημαίνει την αποσύνδεση της λεγόμενης «παλαιστινιακής υπόθεσης» όχι μόνο από τους Άραβες αλλά και από τους ίδιους τους Παλαιστινίους: η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ είναι παραστρατιωτικές οργανώσεις τις οποίες εξοπλίζει το Ιράν. Οι Ιρανοί μουλάδες τις χρησιμοποιούν για να διατηρούν και να παροξύνουν τον αντισιωνισμό, εμποδίζοντας ταυτοχρόνως τις αραβικές χώρες -εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία- να συνάψουν σχέσεις με το Ισραήλ. Όσο για τη Χαμάς κάνει το ίδιο στις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη: εμποδίζει τις κυβερνήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να προσεγγίσουν περισσότερο το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Causeur, o Mamou εκτιμά ότι οι πρόσφατες ταραχές στην Παλαιστίνη ανέδειξαν νικητή το Ισραήλ από στρατιωτική άποψη -πράγμα αναμενόμενο- αλλά ότι οι Παλαιστίνιοι βγήκαν ενισχυμένοι από γεωστρατηγική άποψη. «Κάθε φορά που σκοτώνονται άνθρωποι,» λέει ο Yves Mamou, «αναβιώνει το σχέδιο περί ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, προτείνεται και πάλι η λύση των δύο κρατών και κερδίζουν έδαφος οι οργανώσεις της παγκόσμιας τζιχάντ: οι σαλαφιστές, η Αλ-Κάιντα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κτλ διότι εκπροσωπούν τους Παλαιστινίους ως "θύματα". Η υποχώρηση της Φατάχ άφησε ένα κενό το οποίο καλύπτουν εξτρεμιστικές οργανώσεις οι οποίες έχουν αποφασίσει να καταστήσουν τους Παλαιστινίους "Εβραίους" της Μέσης Ανατολής που έχουν απέναντί τους τους Ισραηλινούς "Ναζί". Αυτή η προπαγάνδα διαχέεται και στις μουσουλμανικές κοινότητες της Δύσης: οι ισλαμιστές ποζάρουν σαν θύματα ρατσισμού και αποσπούν τη στήριξη των ΜΜΕ και της αριστεράς.»

Μετά την ανακωχή της 21ης Μαΐου τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ ανακοίνωσαν τη νίκη τους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ισλαμιστική οργάνωση έκανε παρελάσεις, με πλήρη εξάρτυση, στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ