Κοσμος

Κροατία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της άμβλωσης στο Ζάγκρεμπ

Δείτε τις εικόνες από την κροατική πρωτεύουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κροατία: Πολίτες διαδηλώνουν κατά της έκτρωσης στο Ζάγκρεμπ
Κροατία: Πολίτες διαδηλώνουν κατά της έκτρωσης στο Ζάγκρεμπ © EPA/ANTONIO BAT

Στο Ζάγκρεμπ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για την άμβλωση, με την παρουσία αστυνομικών να είναι έντονη.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της άμβλωσης βγήκαν σήμερα, Σάββατο 29 Μαΐου 2021, στους δρόμους στην Κροατία.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε με αυξημένη αστυνομική παρουσία, υπό το βλέμμα των υποστηρικτών του δικαιώματος στην έκτρωση, οι οποίοι ανησυχούν σχετικά με μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Οι διαδηλωτές στο Ζάγκρεμπ, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα, κρατούσαν σημαίες της Κροατίας και φώναζαν πατριωτικά συνθήματα. Στα πανό υπήρχαν γραμμένες οι φράσεις «Unborn Lives Matter, Too» (σ.σ. Η ζωή του αγέννητου παιδιού έχει επίσης σημασία) -μια αναφορά στο γνωστό σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

«Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των αγέννητων παιδιών» δήλωσε ο Λούκα Χούντιντσετς, ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης.

Αριστερές και φεμινιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτήν τη διαδήλωση με τα μέλη τους να στέκονται στο πεζοδρόμιο, φορώντας ποδιές, που έμοιαζαν να έχουν κηλίδες από αίμα και κρατώντας κρεμάστρες ρούχων -αναφορά στις παράνομες αμβλώσεις.

Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Εφέτος, διεξήχθη την παραμονή των τοπικών εκλογών στο Ζάγκρεμπ όπου ένας υποψήφιος, που εκπροσωπεί την Αριστερά και τους οικολόγους, εμφανίζεται ως το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, μπροστά από έναν συντηρητικό.

«Αναμένουμε πολιτικούς άνδρες που μας εκπροσωπούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, οι οποίοι σέβονται το πιο θεμελιώδες δικαίωμα: Το δικαίωμα της ζωής» είπε ένας εκ των διοργανωτών, που συστήθηκε ως Στεπάν.

Šesti Hod za život u Zagrebu protekao mirno i dostojanstveno

Άμβλωση - Τι προβλέπει ο νόμος στην Κροατία

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Κροατία έως τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο νόμος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να κάνουν την άμβλωση και σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 60% εξ αυτών ασκεί αυτό το δικαίωμα.

Κροατία: Διαδηλωτές κατά της άμβλωσης κάνουν πορεία στο Ζάγκρεμπ
Κροατία: Διαδηλωτές κατά της άμβλωσης κάνουν πορεία στο Ζάγκρεμπ © EPA/ANTONIO BAT

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του 2017 είχε δώσει εντολή στο Κοινοβούλιο να προετοιμάσει μια νέα νομοθεσία σχετικά με την άμβλωση, εκτιμώντας πως ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ είναι ξεπερασμένος, τροφοδοτώντας τους φόβους των υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ