Κοσμος

Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τη Λευκορωσία

Αναβρασμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την κυβερνητική αεροπειρατεία και τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη Λευκορωσία κρατά σκίτσα με τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, Σοφία Σαπέγκα
Κοπέλα σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη Λευκορωσία κρατά σκίτσα με τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, Σοφία Σαπέγκα © EPA

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως για τη Λευκορωσία μετά την κρατική αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair και τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Έκτακτη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο τη Λευκορωσία, θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Η ΕΕ έχει προχωρήσει σε εναέριο αποκλεισμό της Λευκορωσίας, μετά την κρατική αεροπειρατεία από το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο σε πτήση της Ryanair Αθήνα - Βίλνιους. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, καθώς οι πιλότοι ενημερώθηκαν ότι υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο. Εκτός από τον Ρόμαν Προτάσεβιτς συνελήφθη και η σύντροφός του, η οποία βρίσκεται στη φυλακή.

Όταν τελικά το αεροπλάνο της Ryanair απογειώθηκε από το Μινσκ, υπήρχαν επιβάτες που δεν συνέχισαν με τη συγκεκριμένη πτήση. Μιλώντας για την κρατική αεροπειρατεία ο CEO της Ryanair ανέφερε ότι υπήρχαν πράκτορες στο αεροσκάφος.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο» δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο ακόμη διπλωματικές πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Μακρόν: Οι σχέσεις ΕΕ με τη Ρωσία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν

Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ «χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό» τη σχέση της με τη Μόσχα και ότι «η πολιτική κυρώσεων» έχει φτάσει στα «όριά της», τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Λευκορωσία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εκτιμά πως δεν πρέπει η ΕΕ «απλώς να αντιδρά» αλλά «να καθορίσει μια βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική». «Η πολιτική των κλιμακούμενων κυρώσεων σε καταστάσεις δεν είναι πλέον μια αποτελεσματική πολιτική» σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας στην επόμενη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ