Κοσμος

Κυριακίδου: «Προχωράει εντατικά ο εμβολιασμός στην ΕΕ»

«Το 40% των ενηλίκων στην ΕΕ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση», είπε η Επίτροπος Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλλα Κυριακίδου
Στέλλα Κυριακίδου © EUROKINISSI

Τι δήλωσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου για την πορεία των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 40% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, το 17% και τις δύο, αλλά απαιτείται η ανάπτυξη φαρμάκων, η αύξηση της παραγωγής εμβολίων και η εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό των παραλλαγών του ιού.

Αυτά δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Η Επίτροπος προειδοποίησε και για την ανησυχητική εξάπλωση παραλλαγών όπως η βραζιλιάνικη και η ινδική και εξήγησε ότι «το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ενισχυτικά εμβόλια για να παρατείνεις την ανοσία, καθώς και να προστατεύεις τον νεότερο πληθυσμό και επίσης να προσαρμόζεις τα εμβόλια, αν χρειαστεί, για να μας προστατεύσεις από την απειλή παραλλαγών», σημείωσε.

«Το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει επίσης ότι μελετάς το μεσοπρόθεσμο μέλλον και οι επόμενες φάσεις της στρατηγικής εμβολιασμού και αυτό που συζητήσαμε σήμερα ως 27», τόνισε η Στ.Κυριακίδου.

Πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί την εβδομάδα 

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε ότι η κατάσταση σε σχέση με τον COVID19 βελτιώνεται σε ολόκληρη την Ένωση, σημειώνοντας ότι από τα μέσα Απριλίου, τα κρούσματα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39% και πολλά κράτη μέλη αρχίζουν τώρα να χαλαρώνουν τα μέτρα ελέγχου και να ανοίγουν εκ νέου μεγάλους τομείς της οικονομίας.

Πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, σε σύγκριση με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες την εβδομάδα τον Ιανουάριο. Και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η παραγωγή και οι παραδόσεις επιταχύνονται, επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός 

«Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετές δόσεις για το μέλλον. Σήμερα υπέγραψα το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer-BioNTech για έως και 1,8 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες παραλλαγές. Αυτή η σύμβαση νέας γενιάς απαιτεί η παραγωγή εμβολίων να βασίζεται στην ΕΕ και τα βασικά συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Η σύμβαση ορίζει επίσης ότι, από την έναρξη της προμήθειας στα τέλη του 2021, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την μεταπώληση ή τη δωρεά δόσεων. Οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις δεύτερης γενιάς θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο», τόνισε η Επίτροπος.

«Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιες παραλλαγές υπάρχουν και πού. Σημειώνουμε πρόοδο στον εντοπισμό. Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τώρα περισσότερο την εξέλιξη των παραλλαγών και τα ποσοστά αλληλουχίας γονιδιώματος έχουν αυξηθεί συνολικά. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλα αυτά να φτάσουν στο προτεινόμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων. Επί του παρόντος μόνο 12 έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο», προειδοποίησε η Επίτροπος.

«Η κατάσταση των παραλλαγών εντός της ΕΕ συνδέεται φυσικά με την ανάπτυξη παραλλαγών αλλού και πόσο αποτελεσματική είμαστε στην αντίδραση. Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα στην πρότασή μας για την καθιέρωση ισχυρού φρένου έκτακτης ανάγκης παράλληλα με την ασφαλή χαλάρωση των περιορισμών όταν πρόκειται για ταξίδια από τρίτες χώρες για να διασφαλιστεί ότι έχουμε μια γρήγορη αντίδραση όταν αντιμετωπίζουμε ταχέως αναδυόμενες παραλλαγές», κατέγραψε.

«Τρίτον», όπως είπε, «πρέπει να γνωρίζουμε πώς τα εμβόλια ανταποκρίνονται σε παραλλαγές και εάν πρέπει να προσαρμοστούν. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των παραλλαγών που είναι επί του παρόντος διαδεδομένες. Αναμένουμε ότι τεχνολογίες όπως η mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων. Και με τις αλλαγές μας στη διαδικασία έγκρισης, θα φτάσουν στους πολίτες μας πολύ γρήγορα», σημείωσε.

«Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη νέων εμβολίων ως απάντηση σε νέες παραλλαγές με το HERA Incubator, έχοντας κατά νου την ισορροπημένη προσέγγιση χαρτοφυλακίου που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει αποδείξει την αξία της. Χρειαζόμαστε μια σειρά ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, με βάση αποδεδειγμένες και πολλά υποσχόμενες πλατφόρμες», ανέφερε.

Επεσήμανε δε ότι η προσέγγιση αυτή δεν αφορά μόνο τα εμβόλια και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και τις επόμενες φάσεις αφορούν επίσης τη διασφάλιση ότι όσοι αρρωσταίνουν ή βιώνουν μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19 μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ανακάμψουν γρήγορα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με τη στρατηγική θεραπείας COVID-19, θα αναπτύξουμε και θα εγκρίνουμε τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του COVID-19 έως τον Οκτώβριο», ανέφερε.

Τέλος, «κοιτάζοντας μπροστά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αύριο, οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την υγεία για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας και την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση όχι μόνο της πανδημίας COVID-19 αλλά και μελλοντικών».

Η ΕΕ έχει εξάγει πάνω από 200 εκατ. δόσεις 

Η επίτροπος εξήγησε ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα είναι καθοριστικής σημασίας και υπενθύμισε ότ η ΕΕ έχει εξαγάγει πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις, σχεδόν όσες έχει παραδώσει εντός της ΕΕ.

«Για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις για την Υγεία», τόνισε.

«Έκανα έντονα έκκληση προς τους Υπουργούς σήμερα να ολοκληρώσουν είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία. Έκανα έντονα έκκληση προς τους Υπουργούς σήμερα να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις σχετικά με τις πολλές κρίσιμες προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Έχουμε ένα σαφές όραμα για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μακροπρόθεσμα, δεν πρέπει απλώς να χτίσουμε ξανά, αλλά να χτίσουμε ισχυρότερα. Αυτή είναι το ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ