Κοσμος

Κομισιόν - Εστίαση: «Πράσινο» φως στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστίαση - Σερβιτόρος
Εστίαση - Σερβιτόρος © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για την εστίαση, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις στην εστίαση, που επλήγησαν από την πανδημία κορωνοΐού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις,

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης των πρώτων υλών για την εστίαση, την ώρα που εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος επιχειρήσεων με εσωτερικούς χώρους.

Το καθεστώς επιδότησης για την επανεκκίνηση την εστίαση εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες».

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Πρόγραμμα στήριξης στην εστίαση - Τι προβλέπει - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, όπως:

  • Εστιατόρια και κινητές υπηρεσίες τροφίμων,
  • τροφοδοσία εκδηλώσεων,
  • εξυπηρέτηση ποτών και
  • άλλες δραστηριότητες εξυπηρέτησης τροφίμων, που επηρεάζονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Η ενίσχυση δίνεται σε άμεσες επιχορηγήσεις, με κάθε επιχορήγηση να ανέρχεται έως και στο 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου. Το πρόγραμμα σκοπεύει να παρέχει στους δικαιούχους κεφάλαιο κίνησης για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ