Κοσμος

COVID-19-Σεϋχέλλες: Έκρηξη κρουσμάτων στο πιο εμβολιασμένο κράτος

Ανησυχία για το τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

497 νέα κρούσματα κορωνοϊού στις Σεϋχέλλες, μέσα σε τρεις ημέρες, με το 60% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου

Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι οι Σεϋχέλλες είναι μια πρότυπη χώρα όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Πάνω από το 60% των ενηλίκων έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ξεπερνώντας άλλες «ιστορίες επιτυχίας», όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο και καθιστώντας την τήν πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Σεϋχέλλες οδήγησε στην επανέναρξη των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για τα αίτια της ανόδου των κρουσμάτων και τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Οι αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ενεργές περιπτώσεις, με περίπου το 65% να προέρχεται από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόνο μία δόση. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το υπόλοιπο των περιπτώσεων, είναι μεταξύ εκείνων που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm, το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των εμβολιασμών στις Σεϋχέλλες. 

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα κατέγραψε 497 νέα κρούσματα  κορωνοϊού σε τρεις ημέρες (29 Απριλίου-1 Μαΐου), που ανέρχονται στο 0,5% του πληθυσμού.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να προσβάλλονται τον ιό, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι αρχές ανησυχούν εξαιρετικά. «Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουμε, η κατάσταση με την Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, Peggy Vidot, στις 4 Μαΐου.

Οι αρμόδιοι είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους για την αιτία της αύξησης, αν και αναφέρουν  ότι ο συνωστισμός κατά την περίοδο του Πάσχα μπορεί εν μέρει να έχει οδηγήσει στην άνοδο, αναφέρει το Bloomberg, σε συνδυασμό με τις κακής ποιότητας μάσκες και τους ελάχιστους περιορισμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Οι Σεϋχέλλες άρχισαν να εμβολιάζουν τον πληθυσμό των 98.000 ατόμων τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας το εμβόλιο Sinopharm που παράγεται από την Κίνα.  Τώρα φαίνεται να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του Sinopharm, το οποίο αντιπροσώπευε το 59% όλων των εμβολιασμών Σεϋχέλλη μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ξεχωριστές δοκιμές στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  έδωσαν την αποτελεσματικότητά του στο 79 και 86% αντίστοιχα.

Παράλληλα με το Sinopharm, οι Σεϋχέλλες έχουν χρησιμοποιήσει το Covishield, ένα εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Ινδία με την άδεια της AstraZeneca Plc, ώστε να εμβολιάσυον ταχύτερα τον πληθυσμό τους, βοηθώντας έτσι την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ξιδιώτες.

Ωστόσο, η άνοδος των κρουσμάτων φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες: οι αρχές λένε ότι το 16% των ενεργών περιπτώσεων στο νησί ανήκουν σε αλλοδαπούς, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο νησί χωρίς καραντίνα, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδειχθεί ένα αρνητικό τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρηση.

Ωστόσο, ενώ η εμπειρία των Σεϋχελλών δημιουργεί ανησυχία, ένα είναι ξεκάθαρο. Η γενική παγκόσμια τάση εξακολουθεί να δείχνει ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει την άνοδο: Το Ισραήλ, η Μάλτα και το ΗΒ είναι μεταξύ των χωρών όπου ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μείωσε τη διάδοση του Covid-19.

Όσον αφορά τις Σεϋχέλλες, η ανάμιξη μεταξύ αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και εκείνων που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση τους - και επομένως δεν προστατεύονται πλήρως - μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των ενεργών περιπτώσεων. Μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, η ανάμιξη με μη εμβολιασμένα άτομα πριν από τη δεύτερη λήψη ή η ανάμειξη αμέσως μετά, που συνεπώς δεν επιτρέπει στο εμβόλιο να τεθεί πλήρως σε ισχύ, μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των περιπτώσεων,  σύμφωνα με τον Francois Balloux, διευθυντή της UCL Genetic.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να είναι σίγουρος τι κρύβεται πίσω από την περίπτωση των Σεϋχελλών, αλλά πολλοί σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά.

ΠΗΓΗ: New Statesman 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις