Κοσμος

«Μήλον της Έριδος» πρώην στρατόπεδο των Ναζί: Τι συνέβη (εικόνες)

Η Πολωνία ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει και τελικά την πρόλαβε η Αυστρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκούζεν, το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Αυστρία, τόπος μαρτυρίου για 90.000 ανθρώπους
Γκούζεν, το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Αυστρία, τόπος μαρτυρίου για 90.000 ανθρώπους @AuschwitzMuseum/Twitter

Γιατί η Αυστρία αγόρασε το Γκούζεν, το «παράρτημα» του Μαουτχάουζεν, πρώην στρατόπεδο των Ναζί, το οποίο ήθελε να κάνει δικό της η Πολωνία.

Την αγορά της έκτασης όπου βρισκόταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, το Γκούζεν στην Αυστρία, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Με αυτήν την κίνηση η αυστριακή κυβέρνηση έδωσε ένα τέλος στο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη έκταση να αγοραστεί από την Πολωνία, η οποία είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για την απόκτησή της.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή 76η επέτειο της απελευθέρωσης από τα συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαΐου 1945, του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία, με πάνω από 206.000 κρατούμενους απ' όλη την Ευρώπη, από τους οποίους οι 122.797 θανατώθηκαν -ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες.

Στο Γκούζεν, κατά τη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας μεταξύ 1938 και 1945, υπήρξε παράλληλη λειτουργία εγκαταστάσεων εξόντωσης από το μεγαλύτερο στη χώρα γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κοντινό Μαουτχάουζεν. Στο Γκούζεν είχαν μεταφερθεί 190.000 κρατούμενοι από 27 χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 90.000 άφησαν την τελευταία τους πνοή -ανάμεσά τους και 28.000 Πολωνοί. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί σήμερα ιδιωτική περιουσία.

Το ενδιαφέρον της Πολωνίας για το πρώην στρατόπεδο των Ναζί

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να αποτρέψει την αγορά του πρώην ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης από την Πολωνία και να προχωρήσει στην αναβάθμιση αυτού του τόπου μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του ναζισμού από πολλές χώρες, είχαν απευθύνει διάφορες αυστριακές οργανώσεις τον Δεκέμβριο του 2019.

Στις αρχές εκείνου του μήνα, κατά την κοινή επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ -η οποία βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά στην πολυετή θητεία της ως καγκελάριος- ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να αγοράσει την έκταση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκούζεν της Αυστρίας, στο οποίο πολλά από τα θύματα ήταν Πολωνοί.

Σε δηλώσεις της, η διευθύντρια της Μνημειακής Οργάνωσης Μαουτχάουζεν, Μπάρμπαρα Γκλιούκ, είχε απορρίψει ως μη ισχύοντες τους ισχυρισμούς του Πολωνού πρωθυπουργού ότι στο Γκούζεν υπάρχουν μόνο ελάχιστα υπολείμματα του στρατοπέδου, που η Πολωνία προτίθετο να αναβαθμίσει ως τόπο μνήμης των Πολωνών θυμάτων.

Η ίδια είχε τονίσει πως, αντιθέτως, εκεί βρίσκονται οι μνημειακές εγκαταστάσεις Γκούζεν, τα πρώην κρεματόρια, η έκθεση, όπως και η είσοδος στα ναζιστικά ορυχεία όπου ήταν τότε τα καταναγκαστικά έργα για τους κρατούμενους του στρατοπέδου.

Επισημαίνοντας πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τα θύματα δεν υπήρξαν μόνο Πολωνοί, αλλά πολλές χιλιάδες κρατούμενοι από 27 χώρες, η κα Γκλιούκ είχε ζητήσει να τιμηθούν όλοι οι νεκροί του, με την αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων ως τόπο μνήμης από την ίδια την Αυστρία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ