Κοσμος

Ερντογάν για Κυπριακό: Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ενεργήσει τίμια

«Δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η δήλωση του Τούρκου προέδρου για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στρέφεται κατά των Ελληνοκυπρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό και δήλωσε: «δεν πιστεύω τους Ελληνοκύπριους. Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μία συνάντηση υπό τον ΟΗΕ, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα απέδιδε αποτελέσματα. «Δεν εμπιστεύομαι ή δεν πιστεύω τους Ελληνοκύπριους. Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια. Τώρα έχει πάει πίσω για 2-3 μήνες, αλλά ξανά, δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, επειδή δεν είναι τίμιοι». 

Μόλις εχθές, Μεγάλη Πέμπτη, ο ΟΗΕ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες σε δύο ή τρεις μήνες.

Νίκος Δένδιας - Κυπριακό: Τι συζήτησε με Γκουτέρες και Ράαμπ

Χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, είχε νωρίτερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου (σ.σ. διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ).

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν οι πηγές αυτές, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας (σ.σ. προωθούν διχοτόμηση και τη λύση των δύο κρατών). Διαβεβαίωσε, ακόμη, τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ