Κοσμος

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις

Θα υπάρξει νέα Πενταμερής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες © EPA/SALVATORE DI NOLFI

Υπέρ μίας λύσης του Κυπριακού για διζωνική και δικοινοτική Ομοσπονδία, τάχθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Καμία κοινή τομή δεν βρέθηκε στο ζήτημα του Κυπριακού με την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε υπέρ μίας λύσης του Κυπριακού για διζωνική και δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν έχει βρεθεί ακόμα ένα πρόσφορο, κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» ωστόσο επισήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν τα παρατάω».

Ο γγ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι είναι υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό που περιλαμβάνει διζωνική και δικοινοτική Ομοσπονδία επί της βάσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενώ απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο που επιθυμεί η Τουρκία.

«Η ατζέντα μου, είναι ξεκάθαρη: Να δράσω υπέρ της ευζωίας και της ασφάλειας Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να ζήσουν όλοι με ασφάλεια και ειρήνη. Ελπίζω στο μέλλον να γίνει νέα πενταμερής συνάντηση με στόχο να βρούμε το κοινό έδαφος για την εκκίνηση και συνέχιση των επίσημων διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες είναι δύσκολες», συμπλήρωσε ο κ. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, μία τέτοια επόμενη συνάντηση «των 5+1 θα μπορούσε να γίνει τους προσεχείς 2-3 μήνες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό. Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού.

Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ