Κοσμος

Ντράγκι - Ερντογάν: Επιμένει στον χαρακτηρισμό «δικτάτορας»

«Δεν διορθώνω τίποτα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν παίρνει πίσω τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που απέδωσε προ ημερών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC, επικαλούμενη δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επιτεθεί στον απόηχο του #SofaGate στον Τούρκο πρόεδρο στις 8 Απριλίου, κατηγορώντας τον ότι ταπείνωσε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα. Επιπλέον, είχε πει ότι είναι σημαντικό να είναι κανείς ειλικρινής με τους «δικτάτορες», προκαλώντας την οργή της τουρκικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC Türkçe, ο πρώην πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα, Λουίτζι Ματιόλο, απηύθυνε έκκληση στον Ντράγκι να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό, αλλά εκείνος «το απέρριψε αμέσως, λέγοντας "δεν διορθώνω τίποτα"».

Ερντογάν για Ντράγκι: Ένας «χυδαίος» και «αναιδής» τύπος

Μία εβδομάδα μετά τα πυρά του Ντράγκι και τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας», στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για το συγκεκριμένο θέμα, ο Ερντογάν απάντησε στον Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας «απολύτως αναιδείς και χυδαίες» τις δηλώσεις του, που έβλαψαν τις ιταλο-τουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεδομένου ότι ο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί στο πόστο του, στερείται της δημοκρατικής νομιμότητας να του ασκεί τέτοια κριτική.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», σύμφωνα πάντα με το BBC Türkçe, ανέφερε λίγο μετά το συμβάν ότι ο Ερντογάν είχε δώσει στον Ντράγκι προθεσμία μίας εβδομάδας να τροποποιήσει τη δήλωσή του, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμεινε σιωπηλός, κάτι που ενόχλησε την ιταλική διπλωματία, και ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε όταν δεν είδε διάθεση συμβιβασμού από τη Ρώμη.

Από τη μεριά της η εφημερίδα «La Repubblica» σχολίασε: «Η Ρώμη επέλεξε προς το παρόν να παραμείνει σιωπηλή. Αυτή η στάση "ουδέν σχόλιον" αποσκοπεί στο να μειώσει τις εντάσεις».

Η τουρκική υπηρεσία του ΒΒC αναφέρει επίσης ότι ρώτησε το γραφείο Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού αν θα προβεί σε κάποια δήλωση για τα σχόλια του ιταλικού Τύπου και την απάντηση του Ερντογάν. Ωστόσο, ο αξιωματούχος απάντησε ότι δεν θα σχολιάσουν τις ειδήσεις στον Τύπο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις