Κοσμος

To Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%

Η Δύση απειλεί με νέες κυρώσεις την Τεχεράνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιρανή μιλά στο κινητό της τηλέφωνο περνώντας μπροστά από ένα γκράφιτι με τη σημαία του Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη
Ιρανή μιλά στο κινητό της τηλέφωνο περνώντας μπροστά από ένα γκράφιτι με τη σημαία του Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη © EPA

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60% παρά τις προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις από τη Δύση.

Τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ποσοστό 60%, ξεκίνησε το Ιράν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60% είναι σε εξέλιξη» ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι στη Νατάνζ σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες μπλακ άουτ, το οποίο η Τεχεράνη απέδωσε σε «σαμποτάζ» του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ να προειδοποιεί με «εκδίκηση».

Η απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ποσοστό 60%, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δύση, η οποία απειλεί με νέες κυρώσεις την Τεχεράνη.

Το ποσοστό εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων υπερβαίνει το 90%, ενώ με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015, το Ιράν είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ξεπερνάει το 20%. Η Τεχεράνη επιμένει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικό σκοπό, την ώρα που χώρες όπως το Ισραήλ επιμένουν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ