Κοσμος

Ever Given: Το Κάιρο ζητά 900 εκ. από την πλοικτήτρια εταιρεία

Η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσάραξη του Ever Given, που έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ
Προσάραξη του Ever Given, που έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ © EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY /HO EDITORIAL USE ONLY NO SALES

Αίγυπτος-Διώρυγα του Σουέζ: Η αποζημίωση που ζητά το Κάιρο από την πλοικτήτρια εταιρεία του Ever Given, το οποίο προσάραξε στις 23 Μαρτίου

Η πλοικτήτρια εταιρεία του Ever Given, του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που απέκλεισε επί μία εβδομάδα την Διώρυγα του Σουέζ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές που απαιτούν την καταβολή του ποσού των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για να επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου.

Το Ever Given, δυναμικότητας 200.000 τόνων, προσάραξε στις 23 Μαρτίου μπλοκάροντας την κυκλοφορία στην Διώρυγα, που διασφαλίζει το 10% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, πριν αποκολληθεί στις 29 Μαρτίου με την βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Το Ever Given πλέει ξανά

Την Δευτέρα, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram αποκάλυψε ότι η Αίγυπτος απαιτεί αποζημίωση ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η τύχη του πλοίου παίζεται πλέον στο πεδίο της δικαιοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος της πλοικτήτριας εταιρείας Shoei Kisen.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για τον αποκλεισμό του Σουέζ, το οποίο διέπλευσαν 19.000 πλοία το 2020, δηλαδή 51,5 πλοία ημερησίως.

Η Διώρυγα αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για την Αίγυπτο. Τα τέλη του διάπλου απέφεραν κατά την περίοδο 2019-2020 στο Κάιρο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χθες, ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσε στην αιγυπτικαή τηλεόραση ότι διεξάγομνται διαπραγματεύσεις σχετικά με την απαίτηση καταβολής αποζημίωσης.

Η Αίγυπτος δεν διέπραξε «κανένα σφάλμα» στο περιστατικό αυτό, υποστήριξε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο πλοίο. Ο ίδιος αποκάλυψε στην Al-Ahram ότι η αιγυπτιακή απαίτηση ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια και ότι υπάρχουν σημεία τριβής με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την ασφαλιστική εταιρεία σχετικά με το ποσόν.

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ διευκρίνισε ότι το πλοίο έχει κατασχεθεί εν αναμονή απόφασης δικαστηρίου της Ισλαηλίας.

Το ποσόν που ζητεί η αιγυπτικαή πλευρά αντιστοιχεί στις οικονομικές απώλειες που προκάλεσε ο αποκλεισμός της Διώρυγας καθώς και στο κόστος της επιχείρησης αποκόλλησής και συντήρησής του.

Περισσότερα από 400 πλοία ακινητοποιήθηκαν κατά την κρίσιμη εβδομάδα στην βόρεια και την νότια είσοδο της Διώρυγας και χρειάθηκαν πολλές ημέρες για την εξομάλυνση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ