Κοσμος

Καταστολή και αντίσταση

Ο Ορφέας Γιαννακίδης ανακαλύπτει στους δρόμους της Βαρκελώνης μια άλλη διάσταση του χρόνου

Ορφέας Γιαννακίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί οι δεξιοί και ακραία συντηρητικοί κύκλοι της Μαδρίτης να κέρδισαν τη μάχη εναντίον του δικαστή Γκαρθόν και να κατάφεραν να σιωπήσουν, έστω και προσωρινά, την έρευνά του για τα εγκλήματα της δικτατορίας, όμως όλα δείχνουν πως η πολιτική ζωή και η ισπανική κοινωνία έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να αντικρίσουν με ειλικρίνεια και δίχως προκαταλήψεις όλα αυτά που χρόνια τώρα κουβαλούν μέσα τους, από τον καιρό του εμφυλίου και της μακράς δικτατορίας του Φράνκο.

Τότε, η Βαρκελώνη ήταν η τελευταία πόλη που έπεσε στα χέρια του Φράνκο, σήμερα πρωτοστατεί στις προσπάθειες αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης εκείνης της περιόδου. Σε μια κίνηση πρωτοπόρα για την Ισπανία, η καταλανική κυβέρνηση εγκαινίασε στις 20 Μαρτίου ένα χώρο με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης, το "δημοκρατικό μνημείο" όπως ονομάζεται. 

Χάρη στην έκθεση-πολεοδομική παρέμβαση που οργάνωσε το ίδρυμα, από τις 10 Ιουνίου και μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη οι δρόμοι της Βαρκελώνης μας αποκαλύπτουν μια άλλη διάσταση, αυτή του χρόνου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά έξυπνη παρέμβαση με την τοποθέτηση φωτογραφιών, στα σημεία του ιστορικού κέντρου όπου είχαν τραβηχτεί. Ο θεατής αναγνωρίζει άμεσα το περιβάλλον στις επιβλητικές εικόνες φυσικού μεγέθους. Τα γύρω κτήρια και οι δρόμοι αποκτούν ξαφνικά μια συναισθηματική φόρτιση. Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιείς ότι ο δρόμος που καθημερινά διασχίζεις για να πας στη δουλειά, είναι εν δυνάμει ένας χώρος αντίστασης και επανάστασης και ότι σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης του δημοσίου χώρου, χρήματος και λόγου αυτό που χωρίζει τη δική σου ιδιοκτησία από του απέναντι, είναι ο ζωτικός χώρος της έκφρασης της ελευθερίας

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.memorialdemocratic.net/

https://www.flickr.com/photos/memorialdemocratic/

https://arqueologiadelpuntdevista.blogspot.com/