Κοσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί δεν θα παραιτηθεί από τον θρόνο

Τι λένε εκτιμητές και γνώστες των πραγμάτων της βασιλικής οικογένειας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκτιμητές και ιστορικοί αναφέρθηκαν στην ενδεχόμενη παραίτηση της Βασίλισσας Ελισάβετ και ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει πράξη.

Κάθε σενάριο να παραιτηθεί από τον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ από τα καθήκοντά της απέρριψαν οι γνώστες των εσωτερικών της βασιλικής οικογένειας. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ τόνισε στην εκπομπή του BBC «The Andrew Marr Show» πως «υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στους οποίους μπορεί πραγματικά να ανοίξει την καρδιά της, στους οποίους μπορεί πραγματικά να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια» και συνέχισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε να βρει "ανακούφιση" στον πρίγκιπα Φίλιππο. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια θάλασσα προβλημάτων ή όταν αισθάνεσαι κυριευμένος από το άγχος, χρειάζεται να μοιραστείς με κάποιον τη λήψη αποφάσεων, κάποιον που να μπορεί να σε καταλάβει, κάποιον που να μπορεί μεταφορικά -και στην περίπτωση του πρίγκιπα Φίλιππου, νομίζω πιθανώς κυριολεκτικά- να σε αγκαλιάσει και να σου πει: "Δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζεις"».

Την ίδια άποψη έχει και ο Χούγκο Βίκερς, ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, που μίλησε στον Guardian και αναφέρθηκε στο σύμφωνο που έκανε με το Θεό η Ελισάβετ κατά την στέψη της: «Κι αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι».

 

Η επέτειος του πλατινένιου ιωβηλαίου

«Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί είναι το γεγονός πως, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους μονάρχες, είναι μια χρισμένη βασίλισσα», σημείωσε ο Βίκερς και έκανε εκτενή αναφορά στους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της βασίλισσας την επόμενη χρονιά, μία ακόμα συγκυρία που δεν της αφήνει περιθώρια να παραιτηθεί.

«Θα ήταν απολύτως παράλογο να παραιτηθεί λίγο πριν από αυτή την εξαιρετική επέτειο. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εορτασμό. Και ελπίζω να έχει τη διάθεση να το γιορτάσει, καθώς θα έχει περάσει λίγος χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου».

«Χρειαζόμαστε τη βασίλισσα, με την τεράστια εμπειρία της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Εξακολουθεί να οδηγεί και είναι απασχολημένη στο κέντρο των πάντων, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, λόγω του κορωνοϊού, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο Βίκερς.

Το συμβόλαιο με τον Θεό

Τέλος, από την πλευρά του, ο Τζο Λιτλ, διευθύνων σύμβουλος του Majesty Magazine, δήλωσε: «Παραμένω της γνώμης ότι, παρόλο που η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι για την ίδια καταστροφική, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τον ρόλο της ως βασίλισσας. Υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσει σχεδόν όπως έκανε και τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι αυτή η περίοδος είναι περίεργη, εξαιτίας του κορωνοϊού, και την έχουμε δει πολύ λιγότερο από όσο συνηθίζαμε στο παρελθόν. Ωστόσο, πιστεύω πως, παρότι τώρα είναι χήρα και σύντομα πρόκειται να γίνει 95 ετών, θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως. Υπήρξε ήδη η παραχώρηση ορισμένων ευθυνών, ιδίως στον πρίγκιπα της Ουαλίας τα τελευταία χρόνια, και σαφώς αυτό θα συνεχιστεί. Όμως, ως μονάρχης, θα συνεχίσει όσο είναι σε σωματική και διανοητική θέση να το κάνει» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι στο DNA της. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ομιλία της το 1947 στη Νότια Αφρική, αλλά πιο πολύ με τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της. Είναι μια αφοσιωμένη χριστιανή. Αυτό είναι το συμβόλαιο που έκανε με τον Θεό και νομίζω ότι είναι κάτι που νιώθει ότι δεν μπορεί να σπάσει. Έτσι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ