Κοσμος

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Μήνυμα Γκουτέρες κατά της ανισότητας

«Ο κορωνοϊός έχει αποκαλύψει πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Γκουτέρες
Αντόνιο Γκουτέρες © EPA

Τις ανισότητες και τις αδικίες των συστημάτων υγείας, καταδικάζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μήνυμα για τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζοντας τις ανισότητες και τις αδικίες των συστημάτων υγείας. Παράλληλα, έκανε έκκληση «να εργαστούμε μαζί για έναν υγιή και ισορροπημένο κόσμο». Για την κρίση του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως η κρίση του κορωνοϊού έχει αποκαλύψει πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας.

«Στο εσωτερικό χωρών, οι ασθένειες και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό είναι υψηλότεροι ανάμεσα σε ανθρώπους και κοινότητες που παλεύουν με τη φτώχεια, τις δυσμενείς συνθήκες ζωής και εργασίας, με τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παγκοσμίως, η μεγάλη πλειοψηφία των δόσεων του εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε λίγες πλούσιες χώρες ή σε αυτές που παράγουν εμβόλια. Χάρη στην πρωτοβουλία COVAX, περισσότερες χώρες αρχίζουν τώρα να λαμβάνουν εμβόλια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ακόμη παρακολουθούν και περιμένουν», αναφέρει ειδικότερα.

«Όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υγείας»

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως αυτές οι ανισότητες είναι ανήθικες και επικίνδυνες για την υγεία, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και προτρέπει «καθώς ανακάμπτουμε από τον κορωνοϊό, πρέπει να υιοθετούμε πολιτικές και να εξασφαλίζουμε πόρους, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υγείας».

Όπως επεξηγεί, αυτό σημαίνει την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 και προσθέτει ότι σημαίνει επίσης, την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης ώστε όλοι, παντού να μπορούν να προκόβουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ