Κοσμος

Τουρκία- Απόπειρα πραξικοπήματος: Ποινές ισοβίων σε 4 απόστρατους

Είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Εικόνα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία © EPA/ TOLGA BOZOGLU

Τουρκία: Ποινές ισοβίων σε τέσσερις απόστρατους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Συνολικά 497 οι κατηγορούμενοι.

Τέσσερις απόστρατοι στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο για το ρόλο τους στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν άπαντες υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά και δικάζονταν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κατά τη δίκη, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2017 και είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες, ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους. Ακόμη, πρότεινε να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν, σύμφωνα με το Anadolu.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι 104 εξ’ αυτών βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ