Κοσμος

Ιορδανία-πρίγκιπας Χάμζα: Τι έφερε κρίση στη βασιλική οικογένεια

Ο πρίγκιπας κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά του βασιλιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρίγκιπας Χάμζα
Πρίγκιπας Χάμζα © Youtube / TheGuardian

Ιορδανία: Η κρίση στη βασιλική οικογένεια - Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πρίγκιπα Χάμζα και η διαμεσολάβηση του θείου του.

Ταραχές έχουν ξεσπάσει εδώ και λίγες ημέρες μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, καθώς ο πρίγκιπας Χάμζα κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά του ετεροθαλή αδελφού του, του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Χάμζα για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό την «αποσταθεροποίηση του βασιλείου» και έλαβε την απόφαση να περιορίσει τις κινήσεις του, ενώ προχώρησε στη σύλληψη 16 ακόμη ατόμων. Ωστόσο, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρίγκιπας δήλωσε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν θα υπακούσω (στις εντολές του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου, του στρατηγού Γιουσέφ Χουνέιτι) όταν μου λέει ότι δεν μπορώ να βγαίνω, να χρησιμοποιώ το Twitter, να επικοινωνώ με ανθρώπους και ότι δεν μπορώ να συναντήσω παρά την οικογένειά μου».

Jordan's former crown prince says he's under house arrest

Το Σάββατο, ο αρχηγός του επιτελείου πήγε στην κατοικία του πρίγκιπα Χάμζα για να του ζητήσει να σταματήσει « όλες τις κινήσεις και ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», αλλά η συνάντησή τους δεν εξελίχθηκε θετικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι.

«Κατέγραψα ολόκληρη την συνομιλία και την κοινοποίησα...Τώρα περιμένω να δω τι θα γίνει και τι θα κάνουν. Δεν θα κινηθώ διότι δεν θέλω να επιδεινώσω την κατάσταση», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα, στην καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία.

Ήδη το Σάββατο, ο πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε ότι ετέθη σε κατ' οίκον κράτηση στο παλάτι του στο Αμάν, ενώ σε βίντεο που δόθηκε στο BBC από τον δικηγόρο του, δηλώνει ότι ο αρχηγός του επιτελείου του ιορδανικού στρατού τού ανακοίνωσε ότι δεν του επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του. Αρνήθηκε ότι έχει λάβει μέρος σε συνωμοσία, κατηγορώντας τις ιορδανικές αρχές για διαφθορά και ανικανότητα.

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Σαφάντι, ο Μπασέμ Αουντάλα, πρώην υπουργός, και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς και 14 έως 16 ακόμη άτομα συνελήφθησαν για απόπειρα αποσταθεροποίησης» του βασιλείου.

 

Ιορδανία: Μεσολάβηση από τον θείο τους

Σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση στη βασιλική οικογένεια, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ανέθεσε στον θείο του, τον πρίγκιπα Χασάν, να μεσολαβήσει στον πρώην διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Χάμζα. «Η Αυτού Μεγαλειότητα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄, αποφάσισε να χειριστεί το θέμα του πρίγκιπα Χάμζα (σ.σ. του ετεροθαλούς αδελφού του) εντός της χασεμιτικής δυναστείας και το ανέθεσε (στον θείο του), τον πρίγκιπα Χασάν» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο θείος του βασιλιά επικοινώνησε με τον αποξενωμένο πρίγκιπα και εκείνος «επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι σε ανάρτηση στο Twitter.

Το βράδυ του Σαββάτου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας, τους οποίους κατηγορούν ότι επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. 

Πάντως, εχθές Δευτέρα (5/4) ο αποξενωμένος ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας υπέγραψε επιστολή στην οποία διαβεβαιώνει ότι «εναποθέτει τον εαυτό του στα χέρια της αυτού μεγαλειότητας» και παραμένει πιστός στο Σύνταγμα της χώρας.

«Θα παραμείνω πιστός στο Σύνταγμα του αγαπημένου Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και πάντα θα βοηθώ και θα στηρίζω τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχό του. Τα συμφέροντα της πατρίδας πρέπει να παραμείνουν πάνω από όλα. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό του βασιλιά, στην προσπάθειά του να προστατεύσει την Ιορδανία και τα εθνικά συμφέροντά της» γράφει ο πρίγκιπας Χάμζα σε αυτήν την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι.

Μήνυμα «υποστήριξης του σαουδαραβικού βασιλείου προς την Ιορδανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, απέστειλε μήνυμα για να εκφράσει «την υποστήριξη του σαουδαραβικού βασιλείου προς την Ιορδανία». Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε χθες στο Αμάν και συναντήθηκε με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι εν μέσω έντασης στις σχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας με τον ετεροθαλή αδελφό του Χάμζα.

Στο Αμάν, ο γενικός εισαγγελέας απαγόρευσε σήμερα την δημοσίευση πληροφοριών που αφορούν τον πρίγκιπα Χάμζα, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε απόπειρα ανταρσίας κατά του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιορδανική κρατική τηλεόραση. «Η απαγόρευση δημοσίευσης αφορά όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σχετιζόμενες εικόνες ή βίντεο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι παραβάτες θα υποστούν ποινική δίωξη.

Στην Ιορδανία, υπάρχει η υποψία ότι ο Οίκος των Σαούντ θέλει να αναλάβει την εποπτεία των ιερών τόπων του ισλάμ στην Ιερουσαλήμ αφαιρώντας την από την Ιορδανία, ως αντάλλαγμα για την ύφεση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ