Κοσμος

Μπέτι Μπρόντερικ: «Η χειρότερη υπόθεση διαζυγίου στις ΗΠΑ»

Η απατημένη σύζυγος και η φονική εκδίκησή της

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
the brodericks - Υπόθεση Μπέτι Μπρόντερικ

Υπόθεση Μπέτι Μπρόντερικ: Ο γάμος, η απιστία, το διαζύγιο και η δολοφονία του Νταν Μπρόντερικ και της δεύτερης συζύγου του

Το διαζύγιο των Μπρόντερικ, η υπόθεση «Μπρόντερικ εναντίον Μπρόντερικ», θυμίζει σε όσους έμεναν τη δεκαετία του ’80 στο Σαν Ντιέγκο κάτι από την ταινία «Ο Πόλεμος των Ρόουζ» και πολλές παρόμοιες. Ο Νταν και η Μπέτι Μπρόντερικ ήταν ένα ζευγάρι παντρεμένο από έρωτα. Έκαναν πολλά παιδιά που ανέτρεφε η Μπέτι, ενώ ο Νταν σπούδαζε. Όταν εκείνος καταξιώθηκε στη δουλειά του και έβγαζε πολλά χρήματα, την αντικατέστησε με μια νεότερη και ωραιότερη εκδοχή της. Ως νομικός με διασυνδέσεις, ο Νταν τής στέρησε την επιμέλεια των παιδιών, την απέκοψε από πολλούς κοινούς λογαριασμούς, έβγαλε το διαζύγιο, παντρεύτηκε τη νεότατη βοηθό του και πήρε τα παιδιά να ζήσουν μαζί του. Αποκομμένη από όλα τα καλά μιας ζωής για τα οποία πάσχισε κι εκείνη, και μη μπορώντας να ελέγξει τον θύμο, την απογοήτευση και τον πόνο της, μπήκε νύχτα στο υπνοδωμάτιο των νεόνυμφων και τους σκότωσε, δίνοντας τέλος σε μια ιστορία που είχε ξεκινήσει πολύ ειδυλλιακά.

Η Μπέτι Μπρόντερικ ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά μιας Καθολικής οικογένειας. Οι γονείς της ήταν αυστηροί και φρόντισαν όλα τα παιδιά να μορφωθούν σε Καθολικά σχολεία. Η συμβουλή προς τις κόρες τους ήταν: «Πηγαίνετε σε Καθολικά σχολεία, να είστε προσεκτικές με τα ραντεβού μέχρι να βρείτε έναν Καθολικό άντρα, να τον υποστηρίζετε ενώ εργάζεται και να ευλογηθείτε με όμορφα εγγόνια». Τη δεκαετία του ’50, που η αμερικάνικη οικονομία άκμαζε, οι γονείς μπορούσαν να μεγαλώνουν τις κόρες τους προορίζοντάς τις για νοικοκυρές και να περιμένουν ότι ένας άντρας μπορούσε να συντηρήσει οικογένεια με ένα μόνο εισόδημα. Η Μπέτι, ωστόσο, φοίτησε σε ιδιωτικό κολέγιο και απέκτησε πτυχίο δασκάλας.

Το 1965 γνώρισε τον Νταν Μπρόντερικ που θα γινόταν σύζυγός της. Ο Νταν ήταν ο μεγαλύτερος γιος μιας μεγάλης Καθολικής και αυστηρής οικογένειας, όπως η δική της. Μόλις γνώρισε την όμορφη Μπέτι είπε στους φίλους του ότι αυτή θα γινόταν γυναίκα του. Η Μπέτι δεν είχε κλείσει ακόμη τα 18 όταν πήγε με τις φίλες της να παρακολουθήσει έναν αγώνα ράγκμπι. Ο Νταν ήταν τελειόφοιτος στην Ιατρική Σχολή του Κορνέλ στο Μπρονξ και της συστήθηκε ως «σχεδόν γιατρός». Συνέχισε να επικοινωνεί στέλνοντας τηλεγραφήματα και γράμματα στη Μπέτι, η οποία ζούσε με τους γονείς της σε προάστιο της Νέας Υόρκης. Όταν της τηλεφώνησε το επόμενο φθινόπωρο, εκείνη ενθουσιάστηκε. Ήταν πολύ φιλόδοξος, έξυπνος και αστείος, και ήθελαν και οι δυο τα ίδια πράγματα. Χρήματα, κοινωνικό στάτους και μεγάλη οικογένεια. «Το μόνο που θέλω να είμαι είναι μαμά» είχε πει στον Νταν κι εκείνος της ζητούσε επί τρία χρόνια να τον παντρευτεί. Παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1969. Οι γαμήλιες φωτογραφίες τους φανερώνουν ένα πολύ όμορφο κι ευτυχισμένο ζευγάρι.

Αλλά πριν τελειώσει ο μήνας του μέλιτος στην Καραϊβική, η Μπέτι ένιωθε παγιδευμένη στον ρόλο που είχε επιλέξει. Δεν είχε ζήσει ποτέ μακριά από το σπίτι και είχε συνηθίσει να έχει υπηρέτρια. Ο πατέρας της έβγαζε αρκετά χρήματα ώστε να συμμετέχει σε Λέσχες, να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και να τους παρέχει μια άνετη ζωή. Αυτή η ειδυλλιακή ζωή έμοιαζε να τελειώνει για τη Μπέτι, όταν ο Νταν επέμεινε να μεταφέρει τα υπάρχοντά της στον μικρό κοιτώνα του στην Ιατρική Σχολή. Απείλησε να τον αφήσει, ωστόσο άλλαξε γνώμη όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Στο μεταξύ εργαζόταν ως δασκάλα και προσπαθούσε να κρύψει την εγκυμοσύνη της, έως τη μέρα που γέννησε την πρώτη κόρη του ζευγαριού, τον Ιανουάριο του ’70.

Trial Story - Betty Broderick (1992)

Περίπου τότε ο Νταν αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική, ώστε να ασχοληθεί με έναν κλάδο που μόλις είχε εμφανιστεί, την ιατρική αμέλεια. Έτσι φοίτησε στο Χάρβαρντ (με φοιτητικό δάνειο) και η Μπέτι υποστήριξε πλήρως την απόφασή του. Αλλά όταν μετακόμισαν έξω από τη Βοστώνη, ένιωθε απομονωμένη. Ήταν έγκυος για δεύτερη φορά, οικονομικά εξαρτώμενη από τον άντρα της και ζήλευε που εκείνος μπορούσε να κυκλοφορεί, ενώ εκείνη ήταν καθηλωμένη με τα μωρά στο σπίτι. Μετά τη δεύτερη κόρη τους και όταν ο Νταν είχε αποφοιτήσει από τη Νομική του Χάρβαρντ, προσλήφθηκε αμέσως από ένα δικηγορικό γραφείο στην Καλιφόρνια. Η οικογένεια μετακόμισε στη Λα Χόγια, το όμορφο προάστιο του Σαν Ντιέγκο.

Ο Νταν ξεκίνησε να δουλεύει στο παλαιότερο δικηγορικό γραφείο του Σαν Ντιέγκο και σύντομα αναγνωρίστηκε ως ικανός ρήτορας, φιλόδοξος και με αίσθηση του χιούμορ. Η Μπέτι είχε στο μεταξύ γεννήσει τρία αγόρια (το ένα πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννησή του) και ήταν απασχολημένη με την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών και την εργασία μερικής απασχόλησης από το σπίτι (πωλούσε τάπερ και καλλυντικά). Σε λίγα χρόνια ο Νταν ήταν πια διακεκριμένος δικηγόρος στον τομέα της ιατρικής αμέλειας και το εισόδημα του άρχισε να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη της οικογένειας. Μετά ο Νταν άνοιξε δικό του γραφείο και οι Μπρόντερικ αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι, ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια στη Λα Χόγια. Η ζωή τους απέκτησε ανέσεις και πρεστίζ: ήταν μέλη σε Λέσχες, έκαναν ακριβές κρουαζιέρες και διακοπές στην Ευρώπη, είχαν σκάφος και πολλά αυτοκίνητα, τα παιδιά τους πήγαιναν σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία.

Ωστόσο, στην οικογένεια δεν ήταν πολύ ήρεμα τα πράγματα. Σύμφωνα με όσα μαρτυρούσαν αργότερα τα παιδιά της, η Μπέτι είχε συχνά ξεσπάσματα θυμού προς τον άντρα της, αλλά και προς τα ίδια. Απειλούσε συνεχώς να αφήσει τον Νταν και εκείνος υποχωρούσε στους καβγάδες τους, χανόταν στο γραφείο του, φαινόταν όλο και πιο απασχολημένος και απόμακρος. 

The Betty Broderick Story: What Really Happened | Dirty John | Netflix

Τον Σεπτέμβριο του 1983 ο Νταν προσέλαβε ως βοηθό του την 22χρονη Λίντα Κολκίνα. Η όμορφη πρώην αεροσυνοδός δεν είχε πάει σε κολέγιο και δεν ήξερε γραφομηχανή, αλλά εργαζόταν ως ρεσεψιονίστ για όλα τα νομικά γραφεία στον όροφο που είχε ο Νταν το δικό του. Τράβηξε την προσοχή του και σύντομα ο Νταν της πρόσφερε δουλειά βοηθού στο γραφείο του. Αρχικά, η Μπέτι χάρηκε πιστεύοντας ότι έχοντας βοήθεια ο Νταν θα περνούσε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Αλλά ένα μήνα μετά της εξομολογήθηκε ότι δεν την αγαπούσε πια. Αρνήθηκε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση κι όταν σε λίγες βδομάδες γύρισε στο σπίτι οδηγώντας μια κόκκινη Κορβέτ, η Μπέτι υπέθεσε ότι ο άντρας της περνούσε κρίση μέσης ηλικίας. Όταν όμως έκλεινε τα 39 και του έκανε επίσκεψη-έκπληξη στο γραφείο, διαπίστωσε ότι ο Νταν και η Λίντα είχαν ήδη γιορτάσει τα γενέθλιά του και είχαν φύγει νωρίτερα μαζί. Η Μπέτι γύρισε στο σπίτι, μάζεψε τα ρούχα του Νταν στην αυλή και τους έβαλε φωτιά, ενώ τα παιδιά παρακολουθούσαν. Όταν εκείνος επέστρεψε, του είπε να φύγει από το σπίτι δίνοντάς του το μπλοκ των επιταγών.

Ο Νταν αρνήθηκε να φύγει, είτε γιατί δεν του το επέτρεπε η Καθολική ανατροφή του, είτε γιατί –σύμφωνα με τη Μπέτι– ήθελε να κερδίσει χρόνο. Τον Σεπτέμβριο του 1984 ο Νταν ανακάλυψε ρωγμές στα θεμέλια του σπιτιού που απαιτούσαν εκτεταμένες επισκευές και νοίκιασε ένα σπίτι όπου μετακόμισε την οικογένεια. Η Μπέτι πίστευε ότι ο Νταν χρησιμοποίησε τις επισκευές ως δικαιολογία για να τη βγάλει από το σπίτι. Πράγματι, τρεις μήνες μετά, μόλις ο Νταν έκλεισε τα 40, επέστρεψε μόνος στο ιδιόκτητο σπίτι τους επειδή «ήθελε τον χώρο του». Τότε η Μπέτι άρχισε να αφήνει κάθε μέρα ένα ένα τα παιδιά στο κατώφλι του «για να καταλάβει τι σημαίνει να ανατρέφεις παιδιά». Διαδραματίστηκαν σκηνές ανεκδιήγητες και πολύ επώδυνες για τα ανήλικα παιδιά. Η Μπέτι είχε κατά βάθος την ελπίδα ότι η οικογένεια μπορούσε να ξαναγίνει όπως παλιά, αλλά η συμπεριφορά της το έκανε αδύνατο. Τον Σεπτέμβριο του ’85 ο Νταν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Ανέλαβε τελικά την επιμέλεια των παιδιών και παραδέχτηκε ότι είχε σχέσεις με την Κολκίνα. Ακολούθησε ένα εξαιρετικά εχθρικό διαζύγιο και η υπόθεση έγινε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις διαζυγίου στις ΗΠΑ – κυρίως λόγω ζητημάτων που αφορούσαν γυναίκες που είχαν εργαστεί, ώστε οι σύζυγοί τους να κάνουν τις σπουδές τους. Τότε ο Νταν Μπρόντερικ ήταν εξέχων δικηγόρος και η Μπέτι ισχυριζόταν ότι εξαιτίας του δυσκολευόταν να βρει δικηγόρο πρόθυμο να την εκπροσωπήσει στο διαζύγιο. Πίστευε επίσης ότι ο Νταν χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών, να πουλήσει το σπίτι τους –παρότι εκείνη διαφωνούσε– και να την αποκλείσει από το νόμιμο μερίδιο της στα εισοδήματά του.

Το διαζύγιο ολοκληρώθηκε το 1989. Η συμπεριφορά της Μπέτι γινόταν όλο και πιο βίαιη και παράλογη. Άφηνε εκατοντάδες μηνύματα με βωμολοχίες στον τηλεφωνητή του Νταν, αγνοούσε τις περιοριστικές εντολές που της απαγόρευαν να πλησιάσει στην ιδιοκτησία του, βανδάλισε το νέο του σπίτι και μάλιστα έπεσε με το αυτοκίνητό της στην μπροστινή του πόρτα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά τους έμεναν τότε εκεί.

Στις 22 Απριλίου 1989 ο Νταν και η Λίντα παντρεύτηκαν στην αυλή του νέου τους σπιτιού. Η Κολκίνα ανησυχούσε για τη συμπεριφορά της Μπέτι και παρότρυνε τον Νταν να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο Νταν αρνήθηκε, αλλά προσέλαβε σεκιούριτι. Είπε στη Λίντα ότι η Μπέτι δε θα σκότωνε τη «χήνα που κάνει τα χρυσά αβγά» – αυτόν που πληρώνει τους λογαριασμούς της. Αλλά η Μπέτι είχε ήδη αγοράσει ένα περίστροφο. Επτά μήνες μετά τον γάμο του Νταν και της Λίντα, πήγε ξημερώματα στο σπίτι τους. Με κλειδί που είχε κλέψει από την κόρη της, μπήκε μέσα ενώ το ζευγάρι κοιμόταν. Στις 5:30 πμ, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 1989, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε. Ο Νταν ήταν 44 ετών, η Λίντα 28. Σε δύο ημέρες η Μπέτι έκλεινε τα 42.

Η Μπέτι Μπρόντερικ καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Νταν Μπρόντερικ και τις Λίντα Κολκίνα, στη δεύτερη δίκη της. Στην πρώτη δίκη, με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, οι ένορκοι διχάστηκαν. Στη δεύτερη, για φόνο με ελαφρυντικά, κρίθηκε ένοχη.

Η Μπέτι εμφανίστηκε στην Όπρα και πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές. Τουλάχιστον τέσσερα βιβλία γράφτηκαν για την «Υπόθεση Μπρόντερικ» και επεισόδια δημοφιλών σειρών (όπως Dirty John στο Netflix, Law & Order, Snapped) ασχολήθηκαν με αυτή. 

Η τηλεταινία «A Woman Scorned: The Betty Broderick Story» (υπάρχει στο YouTube) χάρισε στην πρωταγωνίστρια Μέρεντιθ Μπάξτερ μια υποψηφιότητα για Emmy.

Η Μπέτι Μπρόντερικ, 72 ετών σήμερα, βρίσκεται ακόμη στη φυλακή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ