Κοσμος

Ανοιχτή επιστολή επιστημόνων για την προέλευση της πανδημίας

Τι γράφει ο Jamie Metzl, πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν και ειδικός στις διεθνείς σχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kina-ginaika-maska.jpg
© EPA/ROMAN PILIPEY

H έκκληση επιστημόνων για πλήρη διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας - Τα σενάρια τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν έχουν διαψευσθεί.

Όπως γράφει ο ειδήμων της γεωπολιτικής Jamie Metzl, πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ακόμα γερουσιαστής, ο πλανήτης βρισκόταν ακόμα στο βαθύ σκοτάδι σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Ο Μetzl αμφισβητεί τις μέχρι τώρα ασαφείς και γενικόλογες υποθέσεις για το πού και το πώς ξεκίνησε η επιδημία οι οποίες, κατά τη γνώμη του, έχουν στόχο το κουκούλωμα, τις καλές σχέσεις με την Κίνα και την αποτροπή αντι-ασιατικής εχθροπάθειας. Παρότι ο Metzl, ως ειδικός στις διεθνείς σχέσεις αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη, πιστεύει ότι αν δεν είμαστε ειλικρινείς σχετικά με την προέλευση της Covid-19, δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια καινούργια πανδημία στο μέλλον. Επιπλέον, επιστρατεύει τις γνώσεις του για την πολιτική της Κίνας και γενικότερα της Άπω Ανατολής -αρθρογραφεί, μεταξύ άλλων, επί κινεζικών και κορεατικών θεμάτων- για να στηρίξει το επιχείρημα της κινεζικής αδιαφάνειας.

jamiemetzl_2013.jpg
O Jamie Metzl © Wikimedia Commons

Από τις αρχές του 2020, συμμετέχει σε μια έκκληση επιστημόνων για πλήρη διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, με απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, αρχεία και προσωπικό στην Κίνα και αλλού. «Όποια και αν είναι η προέλευση της πανδημίας, πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τις αποτυχίες μας που επέτρεψαν στον ιό να εξελιχθεί σε μια τόσο μεγάλη παγκόσμια καταστροφή», λέει. Στις 4 Μαρτίου 2021 η Wall Street Journal, οι New York Times και άλλες εφημερίδες, δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη ζητούμενη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, η οποία ήταν, όπως ισχυρίζεται ο Metzl, «ένα απολύτως αποτρέψιμο γεγονός». «Τώρα πρέπει να κάνουμε δύσκολες ερωτήσεις για το τι πήγε στραβά και να προετοιμαστούμε ώστε να μη συμβεί μια ακόμη χειρότερη καταστροφή στο μέλλον,» προθέτει.

Η ανοιχτή επιστολή γράφει συνοπτικά τα εξής: «Η εξακρίβωση της προέλευσης του SARS-CoV-2 έχει ζωτική σημασία τόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας όσο και για τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων. Δυστυχώς, πάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση και εξάπλωσή της, η καταγωγή της παραμένει άγνωστη. Με βάση την ανάλυσή μας, και όπως επιβεβαιώνεται από τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τις κινεζικές αρχές, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που αποδεικνύουν τη “φυσική” προέλευση αυτού του ιού. Η υπόθεση της ζωονόσου, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε πρότυπα προηγούμενων γεγονότων ζωονόσων, είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές πηγές SARS-CoV-2, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ατύχημα που σχετίζεται με την επιστημονική, εργαστηριακή έρευνα. Παρότι από τον Μάιο του 2020 ερευνώνται τα αίτια της πανδημίας, οι δομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση της αποστολής του ΠΟΥ: για παράδειγμα, τα μισά μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι Κινέζοι που ίσως δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις ευθύνες της Κίνας σε περίπτωση διαρροής του ιού από εργαστήριο. Η κοινή συνέντευξη τύπου της 9ης Φεβρουαρίου 2021 στη Γιουχάν όπου υποστηρίχθηκε ότι ο ιός δεν προήλθε καν από την Κίνα παρουσιάστηκε ως επίσημη δήλωση του ΠΟΥ - αλλά δεν ήταν· ήταν το συμπέρασμα μιας ερευνητικής ομάδας από την οποία λείπει η διαφάνεια».

Υπάρχουν λοιπόν υποψίες ότι η ομάδα έχει συμβιβαστεί με τις κινεζικές αρχές και ότι δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση σε λεπτομερή εργαστηριακά αρχεία, δεδομένα και προσωπικό. Τα μέλη της διεθνούς ομάδας, σύμφωνα με δική τους παραδοχή, συχνά βασίζονταν σε προφορικές διαβεβαιώσεις που τους έδωσαν οι Κινέζοι ομόλογοί τους παρά σε ανεξάρτητη έρευνα, ιδίως σχετικά με την πιθανότητα εργαστηριακού ατυχήματος. Τουλάχιστον ένα μέλος της διεθνούς ομάδας είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η πανδημία οφείλεται σε βρώση μη βρώσιμων ζώων, όπως είχε ειπωθεί στην αρχή, κι ότι ερευνητική ομάδα δεν ήταν «επαρκής». Επάρκεια σε αυτή την περίπτωση σημαίνει διεπιστημονικότητα: το να περιλαμβάνει επιδημιολόγους, ιολόγους, εμπειρογνώμονες άγριας πανίδας, ειδικούς στη δημόσια υγεία, ιατροδικαστές. εμπειρογνώμονες βιοασφάλειας, καθώς και άτομα με δεξιότητες στην κινεζική γλώσσα και με κατανόηση της κινεζικής κουλτούρας.

WHO-led COVID-19 origin search frustrations

Να ποια είναι τα πιθανά σενάρια τα οποία, σύμφωνα με τον Jamie Mitzel ούτε επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύστηκαν:            

  • Η λοίμωξη οφείλεται σε ζωονόσο με ή χωρίς ενδιάμεσο ξενιστή.        
  • Η λοίμωξη οφείλεται σε εργαστηριακές ιικές έρευνες κατά τις οποίες μολύνθηκε εργαστηριακό ή βοηθητικό προσωπικό
  • Η μόλυνση έγινε κατά τη μεταφορά συλλεγέντων ζώων ή / και δειγμάτων (π.χ. εκκρίσεων ή απορριμμάτων άγριων ζώων)      

Η λεγόμενη Lab Acquired Infection (LAI) είναι μια συνηθισμένη. κατάσταση ιδιαίτερα σε εργαστήρια δειγματοληψίας και αναλύσεων παθογόνων: πρέπει να εξεταστεί η δραστηριότητα όλων αυτών των εργαστηρίων στην Κίνα. Επίσης, πρέπει να εξεταστούν κρούσματα πνευμονίας και άλλων συμπτωμάτων παρόμοιων με εκείνων της Covid-19 προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ιός υπήρχε πριν από την εκδήλωσή του τον Δεκέμβριο του 2019.

Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ: https://jamiemetzl.com/blog

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ