Κοσμος

ΗΠΑ - Κορωνοϊός: Οι νέες οδηγίες για τους εμβολιασμένους

Τι αλλάζει στα ταξίδια με αεροπλάνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στις ΗΠΑ
Κορωνοϊός στις ΗΠΑ © EPA

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των CDC, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν πως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με «χαμηλή επικινδυνότητα».

Οι νέες οδηγίες έρχονται την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός ήταν η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020.

Η ανακοίνωση για την άρση της οδηγίας των CDC ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, αναμένεται να αποτελέσει μια τονωτική ένεση για την αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία που εξακολουθεί να πλήττεται και να αγωνίζεται από τις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα οδηγία δίνει το «πράσινο φως» σε εμβολιασμένους παππούδες και γιαγιάδες να ταξιδέψουν αεροπορικώς για να δουν τα εγγόνια τους.

Μια ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Air, United Airlines Southwest Airlines και άλλων εμπορικών ομίλων, στις 22 Μαρτίου είχε παροτρύνει τα CDC να επικαιροποιήσουν αμέσως την οδηγία τους συνιστώντας ότι «τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια».

Η νέα οδηγία αναφέρει επίσης ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν ή μετά το ταξίδι τους και δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα μετά το ταξίδι.

Τα CDC τόνισαν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν τα εγγόνια τους χωρίς να κάνουν τεστ Covid-19 ή να μπουν σε αυτό-απομόνωση αρκεί να ακολουθούν τις συμβουλές των CDC για να ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου από συγκεκριμένες χώρες

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς που απαγορεύουν την είσοδο στις ΗΠΑ σε -κυρίως μη Αμερικανούς- υπηκόους που έχουν πρόσφατα βρεθεί στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Διατηρεί, επίσης, την απαίτηση ότι σχεδόν όλοι οι διεθνείς επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Τα CDC δεν αναθεώρησαν οδηγίες για τα μη εμβολιασμένα άτομα. «Τα εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε όσα αγαπάμε στη ζωή, οπότε ενθαρρύνουμε κάθε Αμερικανό να εμβολιαστεί μόλις έχει την ευκαιρία», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια των Κέντρων, Ροσέλ Γουαλένσκι.

Επιπρόσθετα, η νέα οδηγία σημειώνει ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν από το διεθνές τους ταξίδι, εκτός εάν αυτό απαιτείται από την ξένη χώρα - προορισμό τους και τα εμβολιασμένα άτομα που επιστρέφουν από διεθνή ταξίδια δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, εκτός εάν απαιτείται από πολιτειακές ή τοπικές αρχές. Τα CDC είχαν αρνηθεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες να αλλάξουν αυτήν την οδηγία και επανέλαβαν ότι εξακολουθούν να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια λόγω της ανησυχίας για τις νέες παραλλαγές του ιού.

Πόσο ταξιδεύουν με αεροπλάνο οι Αμερικανοί μέσα στην πανδημία κορωνοϊού - Τι δείχνουν τα στοιχεία 

Πολλοί Αμερικανοί δεν ακολουθούν τις συμβουλές των CDC. Η αμερικανική υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA) κατέγραψε 1,56 εκατομμύρια άτομα σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, λίγο κάτω από τα 1,57 εκατομμύρια την Κυριακή, το οποίο ήταν το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Μάρτιο του 2020. Την τελευταία φορά που ο αριθμός επιβατών αεροδρομίων ήταν κάτω από 1 εκατομμύριο χρονολογείται στις 10 Μαρτίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των διεθνών ταξιδιών και για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα σχεδόν τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν αίρει, επίσης, την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ