Κοσμος

Γερμανία: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Δημοφιλής η Μέρκελ

Ποια πρόσωπα καταγράφουν ρεκόρ αρνητικών απόψεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ © EPA / HAYOUNG JEON

Γερμανία: Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης για την ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση - Τι λένε οι Γερμανοί για την Μέρκελ

Τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση εκφράζουν σε νέα δημοσκόπηση οι πολίτες στη Γερμανία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ καταφέρνει να παραμείνει δημοφιλής, συγκεντρώνοντας το 58% των θετικών απόψεων των Γερμανών. 

Σύμφωνα με το τελευταίο «Deutschlandtrend», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 64% (+15%) των πολιτών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ «ικανοποιημένο» δηλώνει το 33% και «πολύ ικανοποιημένο» μόλις το 2%. Παράλληλα, η νέα δημοσκόπηση καταγράφει σημαντική πτώση των ποσοστών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). 

Ta ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης δείχνουν ότι η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, παραμένει στην κορυφή της δημοτικότητας με 58% θετικές απόψεις έναντι 41% αρνητικών, ενώ θετικό πρόσημο έχουν οι απόψεις μόνο για τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Στον αντίποδα, ρεκόρ αρνητικών απόψεων συγκεντρώνουν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, (70%), ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, (66%) και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ (62%).

Σε άλλο σημείο της δημοσκόπησης, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συρρικνώνεται κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και περιορίζεται στο 27%, ακολουθούμενη από τους Πράσινους, οι οποίοι ενισχύονται κατά δύο μονάδες και φθάνουν το 22%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 16% και χωρίς μεταβολή, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και ανεβαίνουν στο 9% και η Αριστερά μένει σταθερή στο 7%. 

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Γερμανία, το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστό ένα σκληρότερο lockdown, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%. Αντίστοιχα, το 48% εκτιμά ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν επαρκούν, το 24% ότι είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το 24% ότι είναι υπερβολικά. Πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά, με το 49% να δηλώνει ότι πρέπει να επιβάλλεται υποχρεωτικά και το 48% να ζητά η κατάσταση να επανεκτιμάται σε τοπικό επίπεδο.

Έξι μήνες πριν από τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο Μάρκους Ζέντερ (CSU), αν και δεν έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του, διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 54% έναντι του Άρμιν Λάσετ (CDU) που περιορίζεται στο 19%. Πάντως, η απόφαση για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης αναμένεται να ληφθεί έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στις 24 Μαΐου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ