Κοσμος

Εμβόλια: Πόσες δόσεις παίρνει η ΕΕ τα επόμενα 24ωρα

Τι παραδίδει τελικά η AstraZeneca σε σχέση με τα όσα συμφώνησε με τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός με μάσκα μεταφέρει εμβόλια για τον κορωνοϊό: Λιγότερες δόσεις από το εμβόλιο της δίνει στην ΕΕ η AstraZeneca σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τον Μάρτιο
Υγειονομικός με μάσκα μεταφέρει εμβόλια για τον κορωνοϊό: Λιγότερες δόσεις από το εμβόλιο της δίνει στην ΕΕ η AstraZeneca σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τον Μάρτιο © EPA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει 107 εκατομμύρια δόσεις από εμβόλια για τον κορωνοϊό μέσα στα επόμενα 24ωρα από Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να παραλάβει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση 107 εκατομμύρια δόσεις από εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Οι παραδόσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι σήμερα, 31 Μαρτίου 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τον αρχικό σχεδιασμό. Βάσει των συμβολαίων που έχει υπογράψει με φαρμακοβιομηχανίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση περίμενε να λάβει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου μόνο από την αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca και δεκάδες εκατομμύρια άλλες δόσεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna.

Όμως, μετά τις περικοπές που έκανε η AstraZeneca, η ΕΕ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της μέχρι το τέλος Μαρτίου, στα 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η AstraZeneca αναμενόταν να έχει παραδώσει μέχρι σήμερα 29,8 εκατομμύρια δόσεις, στο πλαίσιο των αναθεωρημένων στόχων της.

Οι Pfizer/BioNTech θα παραδώσουν 67,5 εκατομμύρια δόσεις και η Moderna σχεδόν 10 εκατομμύρια -αριθμοί που η ΕΕ έχει δηλώσει πως ανταποκρίνονται στις αρχικές δεσμεύσεις τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση - Κορωνοϊός: Περισσότερα εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο με στόχο το 70% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο

Η ΕΕ περιμένει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, για τις οποίες υποστηρίζει πως θα είναι αρκετές για να εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της και να επιταχυνθεί η επιχείρηση του εμβολιασμού, που μέχρι στιγμής προχωρεί με αργούς ρυθμούς, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις σε κράτη - μέλη.

Ήδη, η Αυστρία βρίσκεται σε συζητήσεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί σε εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ