Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ: Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι
Ο πράκτορας του FBI και ένας εκ των «εγκεφάλων» της διάρρηξης στο κτίριο Γουότεργκεϊτ


Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, κεντρική μορφή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.
Ο πρώην πράκτορας του FBI και ένας από τους «εγκεφάλους» της διάρρηξης στο κτίριο Γουότεργκεϊτ το 1972, ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.
Ο Λίντι, διαβόητος εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο, αξιοποίησε τη φήμη του για να κάνει εικοσαετή καριέρα παρουσιαστή εκπομπής που αναμεταδιδόταν από πολλούς συντηρητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πέθανε στο σπίτι της κόρης του στην κομητεία Φέρφαξ, στην πολιτεία Βιρτζίνια, κατά το ρεπορτάζ.
Ο γιος του Τόμας Π. Λίντι επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια. Περιορίστηκε να πει απλά ότι δεν οφειλόταν στην COVID-19.
Ο Λίντι και ο Ι. Χάουαρντ Χαντ, πρώην πράκτορας της CIA, απεργάζονταν σχέδια παράνομα, που οι ανώτεροί τους συχνά τα απέρριπταν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ανάμεσά τους: η ιδέα να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο-ερευνητή Τζακ Άντερσον, σφοδρό επικριτή του προέδρου Νίξον· να προκαλέσουν σκάνδαλο σε βάρος Δημοκρατικών πολιτικών οργανώνοντας πάρτι με ιερόδουλες· να απαγάγουν αντιπολεμικούς διαδηλωτές και να τους πάνε στο Μεξικό.
Ωστόσο δεν απορρίφθηκαν όλα τα σχέδια. Το 1971, μερικούς μήνες πριν από τη διάρρηξη στο κτίριο Γουότεργκεϊτ, ο Λίντι ήταν μέλος της ομάδας που έκανε διάρρηξη στο γραφείο του ψυχίατρου που έβλεπε ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο πρώην αναλυτής του αμερικανικού στρατού που διέρρευσε τα περίφημα Pentagon Papers για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Ακολούθησε η διάρρηξη που θα οδηγούσε στην πτώση του Νίξον. Οι Λίντι και Χαντ πρότειναν τη διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος διεξήγαγε εκστρατεία για την επανεκλογή του.
Πλην όμως η ομάδα των διαρρηκτών συνελήφθη. Ο Λίντι κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία, διάρρηξη και τηλεφωνικές υποκλοπές. Καταδικάστηκε να εκτίσει 20 χρόνια κάθειρξη και εξέτισε επτά, προτού αφεθεί ελεύθερος χάρη στη μετατροπή του υπολοίπου της ποινής του το 1977 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, που θεωρούσε υπερβολικές τις ποινές που επιβλήθηκαν για την υπόθεση στον Λίντι και άλλους.
Αντίθετα με τους έξι συγκατηγορούμενούς του, ο Λίντι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς ή να απαντήσει στα ερωτήματα του σώματος των ενόρκων, γεγονός που ώθησε τον δικαστή να προσθέσει 18 μήνες στην ποινή του. Παρέμεινε αμετανόητος μετά τη φυλάκισή του: είχε πει στην εφημερίδα New York Times ότι εάν μπορούσε να γυρίσει πίσω στον χρόνο, θα ξανάκανε αυτά για τα οποία καταδικάστηκε.
Αξιοποίησε τη φήμη του για να ιδρύσει εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, να γράψει βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ, να παίξει ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και, από το 1992, να γίνει παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής απευθυνόμενης στο συντηρητικό ακροατήριο που αναμεταδιδόταν από 225 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αποσύρθηκε το 2012.
Ο Λίντι στην αυτοβιογραφία του, έγραψε πως τον συνέπαιρνε ο τόνος των ομιλιών του Αδόλφου Χίτλερ που άκουγε στο ραδιόφωνο η Γερμανίδα οικιακή βοηθός των γονιών του όταν ήταν παιδί.
Γεννημένος το 1930 στη Νέα Υόρκη, ο Λίντι σπούδασε νομική. Αποφοίτησε το 1957. Έπειτα από διετή στρατιωτική θητεία, έγινε πράκτορας του FBI, προτού παραιτηθεί για να ασκήσει τη δικηγορία στο Μανχάταν. Κατόπιν έγινε εισαγγελέας στην κομητεία Ντάτσες της Νέας Υόρκης, όπου απέκτησε φήμη διότι οπλοφορούσε μέσα στα δικαστήρια. «Πίστευε παθιασμένα ότι τα ναρκωτικά, οι κακοποιοί και οι κομμουνιστές» αποτελούσαν μεγάλους «κινδύνους» για τις ΗΠΑ, θα έγραφαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σ’ ένα προφίλ του το 1973.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι στιγμής, 16 από τους 33 ομήρους έχουν απελευθερωθεί
O Zακ Στάμπινγκς ήταν μαζί με τον πρίγκιπα για τρία χρόνια
Τελεσίγραφο Νετανιάχου σε Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
Τι αναφέρουν ειδικοί για τα απόρρητα έγγραφα
Ο ηθοποιός έχει μηνυθεί ξεχωριστά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο πρώην στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ομολόγησε την ενοχή του για απάτη
Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν λάβει μέτρα για το ζήτημα
Αίμα, τελετές και ψέματα. Η σκοτεινή ιστορία των σατανιστών που έγινε εφιάλτης
Η σταρ της country είναι γνωστή υπέρμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Την ώρα που η καλαβριανή Ντρανγκέτα εδώ και χρόνια έχει εκτοπίσει την Κόζα Νόστρα
Το μέσο βάρος των ψαριών ήταν 5,5 κιλά
Το 1995 η ηθοποιός είχε δεχθεί, παρουσία κοινού, τη γλοιώδη επίθεση
Προ των πυλών η μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο
Ο 41χρονος ηθοποιός αποκάλυψε ότι ένιωθε άγχος, δυσκολευόταν να κοιμηθεί και δεν αισθανόταν «ο εαυτός του»
Μέσα σε ένα μήνα έχει τεντώσει στα όριά του το σύστημα των Προεδρικών διαταγμάτων για να αλλάξει την πορεία της χώρας
Δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πριν από τη συνάντηση Ζελένσκι - Βανς
Χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση ως εργαλείο για να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες
Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Τον θάνατο του Σλόμο Μανσούρ ανακοίνωσαν οι IDF και το κιμπούτς που έμενε
Είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά λίγες ημέρες πριν το τραγικό περιστατικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.