Κοσμος

Βόρεια Μακεδονία: Αναβλήθηκε η απογραφή πληθυσμού λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία Covid-19 μετέφερε για Σεπτέμβριο τη διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζόραν Ζάεφ - Συμφώνησε να αναβληθεί η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία λόγω της πανδημίας κορωνοϊού
Ζόραν Ζάεφ - Συμφώνησε να αναβληθεί η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία λόγω της πανδημίας κορωνοϊού © EPA/GEORGI LICOVSKI

Αναβάλλεται η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, με τη σύμφωνη γνώμη Ζόραν Ζάεφ, καθώς σημειώνονται διαδοχικές «εκρήξεις» στα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η απογραφή πληθυσμού ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2021 στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση να αναβληθεί η διαδικασία και να μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο.

Η αναβολή της απογραφής συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Είχε προηγηθεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το πόσο ασφαλές για τη Δημόσια Υγεία είναι να διεξαχθεί τον Απρίλιο η απογραφή. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 έχουν καταγραφεί 127.240 κρούσματα κορωνοϊού και 3.716 νεκροί. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, στη Βόρεια Μακεδονία ζουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Όπως ανέφεραν οι Ζόραν Ζάεφ και Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τη συνάντησή τους, η απογραφή του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας είχε εγκρίνει, με οριακή πλειοψηφία, την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού και των κατοικιών κατά την περίοδο από 1 έως 21 Απριλίου 2021. Ωστόσο, το VMRO-DPMNE είχε αντιταχθεί σφόδρα σε αυτό και ζητούσε επίμονα την αναβολή της, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη βαλκανική χώρα.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει από τους χειρότερους δείκτες σε κρούσματα και θανάτους από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε όλο αυτό το διάστημα ότι η απογραφή θα μπορούσε να διεξαχθεί με ασφαλή τρόπο και με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες έκανε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών και να συμφωνήσει στην αναβολή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ