Κοσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ξεκινά σήμερα η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν

Η δίκη εκτιμάται πως θα διαρκέσει 4 εβδομάδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζορτζ Φλόιντ
Ο Τζορτζ Φλόιντ © EPA/AARON M. SPRECHER

Σήμερα, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, ξεκινά η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που κατηγορείται πως σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ.

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού Αμερικανού αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ. 

Στις 25 Μαΐου 2020 ο 44χρονος αστυνομικός γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, που ήταν πεσμένος στο έδαφος δίπλα σε ένα περιπολικό και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το βίντεο του περιστατικού έκανε τον γύρο του διαδικτύου και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλον τον κόσμο.

Να θυμίσουμε πως από τη διαδικασία επιλογής ενόρκων, είχαν επιλεγεί δεκαπέντε ένορκοι - εννέα γυναίκες και έξι άνδρες. Εννέα από αυτούς είναι λευκοί και έξι μαύροι ή πολυφυλετικοί.

Ακόμα, να σημειωθεί πως η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες. Όπως αναμενόταν, το δικαστήριο στη Μινεάπολη έχει μετατραπεί σε φρούριο με τσιμεντένια φράγματα, περίφραξη και συρματοπλέγματα, προς αποφυγήν επεισοδίων.

Η πλευρά της οικογένειας

Το ποσό των 27 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλει ο δήμος της Μινεάπολις για να κλείσει την αγωγή που έχει υποβάλει η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, για τον θάνατό του, τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία της πόλης.

«Είμαστε μια θεοσεβούμενη οικογένεια, είμαστε άνθρωποι της εκκλησίας. Ζητάμε δικαιοσύνη από το σύστημα» είπε ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ, Τέρενς.

«Ένα τεράστιο κενό στην καρδιά» έχει άλλος αδερφός του Φλόιντ όπως σημείωσε σε δημοσιογράφους. «Δεν μπορεί να επουλωθεί. Χρειάζομαι δικαιοσύνη για τον Τζορτζ. Χρειαζόμαστε μια καταδικαστική απόφαση».

Η υπεράσπιση του Σόβιν

Ο Έρικ Νέλσον, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Σόβιν θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι ο Φλόντ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών πριν από τη σύλληψή του, η οποία μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του, μαζί με υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ