- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αγγλία: Σε διαθεσιμότητα καθηγητής λόγω γελοιογραφίας του Μωάμεθ
Αναμένεται «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του
Καθηγητής στην Αγγλία τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού έδειξε στην τάξη γελοιογραφία του Μωάμεθ. Ποια είναι η αντίδραση του σχολείου & της μουσουλμανικής κοινότητας
Ένας καθηγητής του γυμνασίου της πόλης Μπάτλι στο δυτικό Γιόρκσαϊρ (βόρεια Αγγλία) ετέθη σε διαθεσιμότητα γιατί έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του Μωάμεθ. Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, επρόκειτο για μια από τις περιβόητες γελοιογραφίες του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα 12 νεκρούς. Το σχολείο ζήτησε συγνώμη από τους μουσουλμάνους μαθητές και γονείς λέγοντας ότι «έχει πλήρη συνείδηση πως οι αναπαραστάσεις του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύονται» και πως η συγκεκριμένη εικόνα ήταν «άκρως απρεπής».
Ο καθηγητής έδειξε τη γελοιογραφία στο μάθημα των θρησκευτικών σπουδών. Παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών ανέφεραν το γεγονός στο σπίτι με αποτέλεσμα οργισμένα τηλεφωνήματα και απειλές που ανάγκασαν τον διευθυντή, Gary Kibble, και ολόκληρο το διδακτικό προσωπικό να ζητήσει συγνώμη «χωρίς καμιά επιφύλαξη». Ο καθηγητής βρίσκεται από σήμερα σε αναγκαστική άδεια αναμένοντας «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του. Πάντως, από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «ο εκφοβισμός καθηγητών είναι απαράδεκτος» κι ότι «αν και ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ δασκάλων και γονέων, οι απειλές και, επιπροσθέτως, οι διαδηλώσεις σε περίοδο απαγόρευσης λόγω της πανδημίας είναι εξίσου απαράδεκτες και πρέπει να τερματιστούν. Τα σχολεία είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα ακόμα κι αν αυτά είναι αμφιλεγόμενα ή προκλητικά», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου. Αλλά η μουσουλμανική κοινότητα δήλωσε ότι αισθάνεται προσβεβλημένη κι ότι ο καθηγητής και το σχολείο του Μπάτλι «πέρασαν την κόκκινη γραμμή».
Ο τοπικός ακτιβιστής Αμντούλ Σαϊχ είπε στο BBC: «Με σοκάρει ότι το σχολείο αγνοεί κατάφωρα τις θρησκευτικές μας ευαισθησίες και έφτασε στο σημείο να κοροϊδέψει τον ευγενή προφήτη Μωάμεθ». Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή γεωγραφίας-ιστορίας Samuel Paty, τον οποίον αποκεφάλισε ένας Τσετσένος ισλαμιστής τον περασμένο Οκτώβριο. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καμιά τριανταριά μουσουλμάνους να διαδηλώνουν έξω από το σχολείο του Γιόρκσαϊρ. Μεταξύ αυτών, ήταν οι επικεφαλής των τριών τζαμιών του Μπάτλι. Παρότι οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, η αστυνομία δεν παρενέβη.
Το Μπάτλι έχει 49.448 κατοίκους, εκ των οποίων 14.644 είναι μουσουλμάνοι, δηλαδή αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Αυτό περίπου είναι το ποσοστό των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την περιοχή του Ληντς και του Μάντσεστερ, ενώ το 2001 κυμαινόταν γύρω στο 3%. Το σχολείο του Μπάτλι έχει 689 μαθητές, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι μουσουλμάνοι και Σιχ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά μαζί της για την υπόθεση
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύνδεση με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
Στο Παρίσι από η Σουηδή ακτιβίστρια - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σχολείων
Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου της
Άλμα τιμών λόγω των διαταραχών στη Μέση Ανατολή και των χαμηλών αποθεμάτων στη Γερμανία
Το μονοπάτι όπου βρέθηκαν τραυματισμένα τα θύματα πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή
Τα πετρελαϊκά αποθέματα εξαντλούνται και τα δημόσια χρέη πιέζουν τις κυβερνήσεις
Διαμαρτυρία με μπετόνια στα χέρια και σφοδρές αντιδράσεις
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στην αμυντική πολιτική της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.