Κοσμος

Αγγλία: Σε διαθεσιμότητα καθηγητής λόγω γελοιογραφίας του Μωάμεθ

​Αναμένεται «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Batley Grammar School
Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από το Batley Grammar School © Christopher Furlong/Getty Images

Καθηγητής στην Αγγλία τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού έδειξε στην τάξη γελοιογραφία του Μωάμεθ. Ποια είναι η αντίδραση του σχολείου & της μουσουλμανικής κοινότητας

Ένας καθηγητής του γυμνασίου της πόλης Μπάτλι στο δυτικό Γιόρκσαϊρ (βόρεια Αγγλία) ετέθη σε διαθεσιμότητα γιατί έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του Μωάμεθ. Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, επρόκειτο για μια από τις περιβόητες γελοιογραφίες του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα 12 νεκρούς. Το σχολείο ζήτησε συγνώμη από τους μουσουλμάνους μαθητές και γονείς λέγοντας ότι «έχει πλήρη συνείδηση πως οι αναπαραστάσεις του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύονται» και πως η συγκεκριμένη εικόνα ήταν «άκρως απρεπής».

Ο καθηγητής έδειξε τη γελοιογραφία στο μάθημα των θρησκευτικών σπουδών. Παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών ανέφεραν το γεγονός στο σπίτι με αποτέλεσμα οργισμένα τηλεφωνήματα και απειλές που ανάγκασαν τον διευθυντή, Gary Kibble, και ολόκληρο το διδακτικό προσωπικό να ζητήσει συγνώμη «χωρίς καμιά επιφύλαξη». Ο καθηγητής βρίσκεται από σήμερα σε αναγκαστική άδεια αναμένοντας «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του. Πάντως, από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «ο εκφοβισμός καθηγητών είναι απαράδεκτος» κι ότι «αν και ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ δασκάλων και γονέων, οι απειλές και, επιπροσθέτως, οι διαδηλώσεις σε περίοδο απαγόρευσης λόγω της πανδημίας είναι εξίσου απαράδεκτες και πρέπει να τερματιστούν. Τα σχολεία είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα ακόμα κι αν αυτά είναι αμφιλεγόμενα ή προκλητικά», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου. Αλλά η μουσουλμανική κοινότητα δήλωσε ότι αισθάνεται προσβεβλημένη κι ότι ο καθηγητής και το σχολείο του Μπάτλι «πέρασαν την κόκκινη γραμμή».

Batley Grammar School teacher suspended after showing cartoon of Prophet Mohammed to class

Ο τοπικός ακτιβιστής Αμντούλ Σαϊχ είπε στο BBC: «Με σοκάρει ότι το σχολείο αγνοεί κατάφωρα τις θρησκευτικές μας ευαισθησίες και έφτασε στο σημείο να κοροϊδέψει τον ευγενή προφήτη Μωάμεθ». Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή γεωγραφίας-ιστορίας Samuel Paty, τον οποίον αποκεφάλισε ένας Τσετσένος ισλαμιστής τον περασμένο Οκτώβριο. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καμιά τριανταριά μουσουλμάνους να διαδηλώνουν έξω από το σχολείο του Γιόρκσαϊρ. Μεταξύ αυτών, ήταν οι επικεφαλής των τριών τζαμιών του Μπάτλι. Παρότι οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, η αστυνομία δεν παρενέβη.

Το Μπάτλι έχει 49.448 κατοίκους, εκ των οποίων 14.644 είναι μουσουλμάνοι, δηλαδή αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Αυτό περίπου είναι το ποσοστό των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την περιοχή του Ληντς και του Μάντσεστερ, ενώ το 2001 κυμαινόταν γύρω στο 3%. Το σχολείο του Μπάτλι έχει 689 μαθητές, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι μουσουλμάνοι και Σιχ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ