Κοσμος

Ever Given: Φωτογραφία από το καθηλωμένο πλοίο στο Σουέζ

Ζημιά σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλοίο Ever Green που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ
Το πλοίο Ever Green που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ © Φωτογραφία Αρχείου

Αεροφωτογραφία που κυκλοφόρησε δείχνει την ακριβή θέση του μήκους 400 μέτρων Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ.

Το φως της δημοσιότητας είδε μία αεροφωτογραφία της Airbus Space, στην οποία αποτυπώνεται το μήκους 400 μέτρων Ever Given που παραμένει «κολλημένο» στη Διώρυγα του Σουέζ.

Από την Τετάρτη μέχρι και σήμερα, το τεράστιο πλοίο δεν έχει καταφέρει να μπει ξανά σε πορεία, κάτι που έχει προκαλέσει πρόβλημα στην διέλευση αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως.

Ρυμουλκά και άλλα μέσα προσπαθούν να βοηθήσουν στην αποκόλλησή του από το σημείο ενώ οι εκπρόσωποι της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσαν πως θα χρειαστεί να απομακρυνθούν περίπου 20.000 κυβικά άμμου προκειμένου να φτάσουν σε βάθος 12-16 μέτρων και να μπορέσει το πλοίο να πλεύσει ξανά κανονικά.

Οι χειρότερες προβλέψεις, ωστόσο, δεν είναι αυτές. Ο Πίτερ Μπερντόφσκι, εκτελεστικός διευθυντής της Boskalis, που ειδικεύεται στη βυθοκόρηση θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η αφαίρεση φορτίου για να ολοκληρωθεί η αποκόλλησή του. Μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Φυσικά, το συμβάν έχει επηρεάσει όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν αλλάξει ήδη τα δρομολόγιά τους και θα ακολουθήσουν τη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Ο Guardian, με νεότερο δημοσίευμα, σημειώνει πως σήμερα μόλις περισσότερα από 200 πλοία ήταν «κολλημένα» στη βόρεια και τη νότια άκρη της Διώρυγας του Σουέζ.

evergreen.jpg

Το χρονικό του συμβάντος με το πλοίο «Ever Given» στη Διώρυγα του Σουέζ

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, όταν η Evergreen Marine Corp., στην οποία ανήκει το σκάφος, ανέφερε πως «πιθανόν το πλοίο χτυπήθηκε από ριπή ανέμου» και προσάραξε. Η εταιρεία είχε αναφέρει λίγη ώρα μετά το συμβάν πως «συζητά με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής που διαχειρίζεται τη διώρυγα, για να προσφερθεί βοήθεια στο πλοίο το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, εξαιτίας του συμβάντος πάνω από 100 πλοία είχαν σχηματίσει τεράστια ουρά καθώς περιμένουν για να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ. «Είχαμε ένα περιστατικό προσάραξης», συνόψισε μιλώντας στο Μπλούμπεργκ ο Αλόκ Ρόι, διευθυντής της BSM Hong Kong, που διαχειρίζεται το Ever Given.

Η Τζούλιαν Κόνα, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, μεταφόρτωσε στο Instagram τη φωτογραφία του γιγαντιαίου φορτηγού που τράβηξε από το Maersk Denver, που έχει αποκλειστεί πίσω από το Ever Given. «Ένα πλοίο μπροστά μας προσάραξε ενώ πέρναγε τη Διώρυγα και τώρα έχει αποκλείσει τη διέλευση», έγραψε. «Φαίνεται πως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε εδώ λιγάκι», συμπλήρωσε.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Vessel Finder, το Ever Given είχε προορισμό το Ρότερνταμ. «Ρυμουλκά προσπαθούσαν να το επαναφέρουν το σκάφος σε κανονική πλεύση», ανέφερε μέσω Twitter η Leth Agencies, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε ναυτιλιακές εταιρείες τα σκάφη των οποίων χρησιμοποιούν τη Διώρυγα.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ διέρχεται το 10% των εμπορικών πλοίων

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία εγκαινιάστηκε το 1869, διέρχεται περίπου το 10% των εμπορικών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια διεθνώς. Σχεδόν 19.000 πλοία τη χρησιμοποίησαν πέρυσι, κατά την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ. Το κανάλι αποτελεί σημαντική πηγή προσόδων για την Αίγυπτο: το 2020 εισέφερε 5,61 δισεκ. δολάρια.

Ο αρχηγός του κράτους Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανήγγειλε το 2015 έργο ανάπτυξης της Διώρυγας με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής και τον διπλασιασμό των πλοίων που διέρχονται από αυτή ως το 2023.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ