Κοσμος

Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): «Υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία»

Το «αγκάθι» των S-400 και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ © EPA/VIRGINIA MAYO

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, ωστόσο παραμένουν οι διαφορές με την Άγκυρα.

Για την Τουρκία μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν διαφορές και ανησυχίες».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος, την ώρα που παραμένει ανοικτό το θέμα με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

«Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές».

«Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες» ανέφερε επίσης.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας έναν μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην τοποθέτησή του.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Πώς το ΝΑΤΟ έφερε πιο κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ

«Καλωσορίζω, επίσης, το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας» επεσήμανε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε, πάντως: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές. Έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ