Κοσμος

Σκριπάλ: Πωλείται το σπίτι στη Βρετανία όπου δηλητηριάστηκε

Μετά από 13.000 ώρες σχολαστικού καθαρισμού - Η υπόθεση που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Σκριπάλ - Δηλητηρίαση: Στρατιώτες με προστατευτικές στολές απομακρύνουν το παγκάκι όπου βρέθηκαν ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του
Σεργκέι Σκριπάλ - Δηλητηρίαση: Στρατιώτες με προστατευτικές στολές απομακρύνουν το παγκάκι όπου βρέθηκαν ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του © EPA

Μπήκε πωλητήριο στο σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, όπου ζούσε την περίοδο που δηλητηριάστηκε με την τοξική ουσία Novichok.

Το καθάρισαν επί 13.000 ώρες και τώρα πωλείται. Ο λόγος για το σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι της Αγγλίας.

Σε αυτό έμενε ο πρώην κατάσκοπος της Ρωσίας, την περίοδο που δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok.

Η επίθεση με Novichok που δέχτηκε ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια Σκριπάλ, είχε σημειωθεί στις 4 Μαρτίου 2018. Το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί σε υγρή μορφή στην μπροστινή πόρτα της κατοικίας. Πατέρας και κόρη είχαν εντοπιστεί σε άθλια κατάσταση σε παγκάκι πάρκου και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο συμβάν είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία, επηρεάζοντας και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ωστόσο το Λονδίνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας κατονόμασε τους Ρώσους πράκτορες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ ως βασικούς υπόπτους, καθώς είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στο Σόλσμπερι. Οι ίδιοι, πάντως, υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στο Σόλσμπερι για τουρισμό και δεν είχαν καμία σχέση με την πολύκροτη υπόθεση.

Η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, με τη Μόσχα να απαντά με τον ίδιο τρόπο.

The Skripal suspects' walk through Salisbury - BBC News

Πωλητήριο στο σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μεγάλη Βρετανία - Θα γίνει ανακαίνιση

Ο Σκριπάλ είχε αγοράσει το σπίτι, καταβάλλοντας το ποσό των 260.000 βρετανικών λιρών το 2011.

Μετά τη δηλητηρίασή του η κατοικία παρέμεινε άδεια, με τους καθαρισμούς να είναι τακτικοί και εξονυχιστικοί. Τον Σεπτέμβριο 2019 κρίθηκε ασφαλές και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Ουίλτσιρ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα προχωρήσει σε ανακαίνιση και βάζει πωλητήριο.

Στους καθαρισμούς συμμετείχαν στελέχη του προσωπικού του Στρατού Ξηράς και της RAF με ειδικές προστατευτικές στολές και αναπνευστήρες.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ είχε συλληφθεί στη Ρωσία τον Δεκέμβριο 2004. Κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας, κρίθηκε ένοχος για προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη. Έφθασε τελικά στη Μεγάλη Βρετανία μετά από συμφωνία με τη Ρωσία για την ανταλλαγή κατασκόπων.

«The Salisbury Poisonings»: Η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ με Novichok που έγινε τηλεοπτική σειρά

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε μεταφερθεί στη «μικρή οθόνη». Η τηλεοπτική σειρά «The Salisbury Poisonings» προβλήθηκε από το BBC One, τον Ιούνιο 2020. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από τον Cosmote.

The Salisbury Poisonings: Trailer - BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ