Κοσμος

Σεμπάστιαν Κουρτς: Θέλει να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Αιχμές για πιθανό «παζάρι» με τα εμβόλια και «κρυφές» συμφωνίες που φέρνουν τα πάνω - κάτω στη διανομή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεμπάστιαν Κουρτς
Σεμπάστιαν Κουρτς © EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Με το εμβόλιο της AstraZeneca θέλει να εμβολιαστεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς, παρά την κριτική που υπάρχει στην Αυστρία για τις πιθανές σοβαρές παρενέργειες.

Την πρόθεσή του να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές σοβαρές παρενέργειες, εξέφρασε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, μιλώντας την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 από τη Βιέννη, επανέλαβε ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Ευρώπη να έχει την ευκαιρία να επανέλθει στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­Ζe­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Κριτική στην ΕΕ για τον τρόπο που μοιράζει τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Στις δηλώσεις αυτές, ο καγκελάριος προέβη στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, «που δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για πρόσθετες «μυστικές» συμφωνίες σε ένα «παζάρι» μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στον μέσο όσον αφορά την κατανομή των δόσεων των εμβολίων και μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί η τάση, δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

'Αλλοι, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι μέχρι τον Μάιο, και, για παράδειγμα, η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία έως το τέλος του Ιουνίου παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψή του, «το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει τεράστια ανισότητα στην ΕΕ, καθώς οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ και επίσης με τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 21ης Ιανουαρίου».

Ο ίδιος, όπως είπε, έχει ανταλλάξει απόψεις μέχρι στιγμής, με τους ομολόγους του στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία και θα έχει περαιτέρω συνομιλίες και σήμερα, Παρασκευή.

Πολλοί ηγέτες έχουν εκπλαγεί από τις άνισες παραδόσεις, καθώς «η άνιση κατανομή, η οποία αποκλίνει από τον συμφωνημένο στόχο, δεν είναι καλή για την Ευρώπη, και ελπίζω να βρεθεί μια λύση εδώ», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ