Κοσμος

Κορωνοϊός: Τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Μετρήσεις αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του στην αμερικανική υγεία και μακροβιότητα

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κορωνοϊός έχει «αναδειχθεί» στην τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ - Τι δείχνουν στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και δεδομένα του CDC της Ατλάντα

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 528.603 Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ένα μοντέλο ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι, παρά τους εμβολιασμούς, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 575.000 μέχρι την 1η Ιουνίου – κι από τότε περιμένουμε μεγάλη κάμψη και μηδενισμό των θανάτων. Ο αριθμός των θανάτων είναι μια μεγάλη αποτυχία της υγειονομικής πολιτικής: η μόλυνση από Covid-19 έγινε η τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο. Ακολουθούν τα δυστυχήματα, τα αναπνευστικά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης. Δηλαδή, ο κορωνοϊός σκότωσε περισσότερους Αμερικανούς τον περασμένο χρόνο από οποιαδήποτε αιτία θανάτου το 2019 εκτός από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Κι αν το μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αποδειχθεί ακριβές, μέχρι τον Ιούνιο οι ανθρώπινες απώλειες των 15 μηνών από τον κορωνοϊό θα πλησιάζουν τον ετήσιο αριθμό θανάτων από καρκίνο.

Χρειάζεται προσοχή όταν συγκρίνουμε αυτές τις αιτίες θανάτου. Οι περισσότερες από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου δεν οφείλονται σε λοιμώξεις, ενώ ο κορωνοϊός προκαλεί λοίμωξη: είναι σήμερα η μοναδική ιική αιτία θανάτου. Ένας άλλος τρόπος να δούμε τα ποσοστά της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να μετρήσουμε την «περίσσεια» των θανάτων, το πόσο περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν το 2020 από κάθε άλλη χρονιά χωρίς πανδημία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Ατλάντα (CDC), το 2020 και στους δύο πρώτους μήνες του 2021 παρατηρήθηκε «περίσσεια» θανάτων από 8.000 έως 24.000 την εβδομάδα. Αθροίζοντας την περίσσεια των θανάτων ανά εβδομάδα ανακαλύπτουμε 58.000 θανάτους που θα μπορούσαν να οφείλονται σε συνδυασμό θανάσιμων νοσημάτων και λοίμωξης από κορωνοϊό αλλά που δεν έχουν καταγραφεί ως κρούσματα Covid. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν επιθυμούσαν ή δεν μπορούσαν να πάνε στο νοσοκομείο για άλλες σοβαρές ασθένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για υπερβολική δόση ναρκωτικών και για αυτοκτονίες (λίγο ή περισσότερο σχετικές με την πανδημία).

Οι στατιστικές είναι απάνθρωπες αλλά ζωγραφίζουν περίπου την ίδια εικόνα στις περισσότερες χώρες με παρόμοιο κοινωνικό και οικονομικό προφίλ. Παρά τις διακυμάνσεις της πολιτικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού από χώρα σε χώρα, οι απώλειες από τον κορωνοϊό το 2020 δείχνουν παρόμοια μεταδοτικότητα και παρόμοια θνησιμότητα – και παρόλο που οι αριθμοί στις χώρες με μεγάλο πληθυσμό τρομάζουν περισσότερο, τα ποσοστά των νοσούντων και της «περίσσειας» των θανάτων είναι της ίδιας τάξης μεγέθους.