Κοσμος

Ιταλία: Μειώθηκε κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής λόγω κορωνοϊού

Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία - κορωνοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε το προσδόκιμο ζωής των πολιτών - Η μείωση που δείχνουν τα στοιχεία της Istat.

Σχεδόν κατά ένα έτος, στα 82.3 χρόνια, μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην Ιταλία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat) της χώρας.

Αυτήν την εβδομάδα, η Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 θανάτων. Οι εκτιμήσεις για το 2020 «υποδηλώνουν μια ξαφνική παύση και μια σημαντική αντιστροφή στη θετική τάση που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής», σύμφωνα με την Istat.

Οι περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, είναι αυτές όπου το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λομβαρδία, τον κινητήρα της οικονομίας της χώρας, μειώθηκε από τα 83,7 στα 81,2 έτη.

Πριν από την πανδημία, το προσδόκιμο ζωής είχε διαμορφωθεί από τα 81,7 έτη το 2010 στα 83,2 έτη το 2019. Σύμφωνα με την Istat, ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν το 2018 τα 81 έτη. 

Στην έκθεσή της η Istat τόνισε την «ψηφιακή» ανομοιογένεια της χώρας, ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες. Ένα τρίτο των νοικοκυριών στην Ιταλία δεν έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σύνδεση στο Διαδίκτυο και το 24% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Την ίδια ώρα, οι «τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου» αυξήθηκαν από το 44% το 2019 στο 70%.

Ιταλία - κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 οι νεκροί 

 

Από την αρχή της πανδημίας Covid-19 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία έφθασαν τις 100.103. Οι νέοι θάνατοι έφθασαν τους 318. Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιταλία. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 184.684 διαγνωστικά τεστ, με το ποσοστό θετικότητας στην Ιταλία να υπολογίζεται στο 7,5%. Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, το ποσοστό των θετικών τεστ άγγιξε το 10%.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, οι παραλλαγές του κορωνοϊού αποτελούν πλέον περίπου το 70% των μολύνσεων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Παράλληλα, στην πόλη της Ιταλίας Μπρέσια (πάντα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας) στις ΜΕΘ έχει μείνει κενό μόνο το 10% των κλινών, ενώ και στη Φλωρεντία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα, «οι μολύνσεις αυξάνονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, στην Ιταλία καταγράφηκαν 20.765 κρούσματα και 207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Ιταλίας βρίσκονται 95 περισσότεροι ασθενείς και 687 περισσότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ