- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας
Το φαινόμενο αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας
Μία στις τρεις γυναίκες είναι θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υπόκειται σε σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μάλιστα το φαινόμενο αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν τη βία, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα. Οι οικονομικές ανισότητες επίσης συχνά οδηγούν στο να παγιδεύονται γυναίκες και κορίτσια σε βίαιες σχέσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ και τα αγόρια θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο την ανάγκη επίδειξης αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις και αμοιβαίας συναίνεσης στο σεξ.
«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Περίπου 852 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία
Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008.
Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο συνηθέστερος δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα εξαιτίας των πλημμελών καταγγελιών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», τονίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.
Σε ορισμένες περιοχές, το 50% και άνω των γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, εξηγεί η ίδια στο Reuters, αναφέροντας την Ωκεανία, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.
Η βία ξεκινά σε μικρή ηλικία
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων εγκλημάτων είναι μεταξύ άλλων το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγbανιστάν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ευρώπη, έως 23%, σε διάστημα μιας ζωής.
Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή» ηλικία, τονίζει ο ΠΟΥ.
Ένα στα 4 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, σημειώνει η Γκαρσία-Μορένο.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και διαπλαστική στιγμή στη ζωή κάποιου. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της βίας μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και άλλες επιπλοκές», είπε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.