Κοσμος

Interpol: Κατασχέθηκαν τα πρώτα εμβόλια-«μαϊμού» για τον κορωνοϊό

Εξαρθρώθηκε και δίκτυο διακίνησης - Επιχειρήσεις σε δύο χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαϊμού - εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Μαϊμού - εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η Interpol αποκάλυψε δίκτυο που διακινούσε «μαϊμού» - εμβόλια για τον κορωνοϊό σε Κίνα και Νότια Αφρική - Κατασχέθηκαν χιλιάδες δόσεις και ακατάλληλες μάσκες.

Περίπου 2.400 δόσεις από εμβόλια - μαϊμού για τον κορωνοϊό κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την Interpol.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε στην Κίνα και δίκτυο που διακινούσε εμβόλια - «μαϊμού» για τον κορωνοϊό -εξέλιξη που παρουσιάζεται απλά ως η «κορυφή του παγόβουνου».

«Οι αρχές στη Νότια Αφρική κατέσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια για τον κορωνοϊό, έπειτα από ενημέρωση της Interpol» διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν. Τρεις Κινέζοι υπήκοοι και ένας Αφρικανός (υπήκοος Ζάμπιας) συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ). Όπως έγινε γνωστό, κατασχέθηκε «μεγάλη ποσότητα από ακατάλληλες μάσκες» για τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, η Ιντερπόλ συνέδραμε την Κίνα, όπου η αστυνομία «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3.000 εμβόλια - "μαϊμού" από το σημείο».

Interpol: Προσοχή στα εμβόλια - «μαϊμού» που πωλούνται σε ιστότοπους και στο darknet

«Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την "κορυφή του παγόβουνου", αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλια κατά της Covid-19» εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ. Και προσθέτει: «Κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο darknet δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο».

Η Interpol προειδοποιεί εκ νέου έναντι των μη πιστοποιημένων εμβολίων που προτείνονται προς πώληση στο διαδίκτυο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ