Κοσμος

Το «Vacunagate» συγκλονίζει το Περού

Κυβερνητικά στελέχη και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί εμβολιάσθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από την πανδημία

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στο Περού
© Raul Sifuentes/Getty Images

Vacunagate: Πολιτικοί στο Περού έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας σκάνδαλο στη χώρα

Στην Ελλάδα τα πρωτοκλασάτα μέλη της ομάδας των πολίτικων ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να εμβολιασθούν με το ιδιότυπο επιχείρημα ότι αυτό θα αύξανε την εμπιστοσύνη του λαού προς το εμβόλιο.

Όμως σε άλλες χώρες του κόσμου ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός πολιτικών θα εθεωρείτο ιδιαίτερα προβληματικός. Όπως π.χ. στο Περού που αυτές τις ημέρες συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με τις vacunas (εμβόλια). Συγκεκριμένα τώρα αποκαλύπτεται ότι κυβερνητικά στελέχη και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί εμβολιάσθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο -πολύ πριν δηλαδή από τον υπόλοιπο πληθυσμό που μόλις τώρα έχει αρχίσει να εμβολιάζεται- χρησιμοποιώντας δόσεις του κινέζικου εμβολίου που είχε στείλει ως «δώρο» η κινεζική εταιρεία Sinopharm εν όψει της έναρξης των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 του κινεζικού εμβολίου που πραγματοποιήθηκαν στο Περού.

Οι αποκαλύψεις αυτές, που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας, προκαλούν τεράστια οργή στον σκληρά δοκιμασμένο από την πανδημία λαό της χώρας: την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες πέθαιναν εντός και τις περισσότερες φορές εκτός νοσοκομείου (το Περού είναι μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τον υψηλότερο αριθμό μολυσμένων και νεκρών), πολιτικοί ηγέτες της χώρας έσπευδαν να κάνουν χρήση ενός μέτρου προστασίας στο οποίο δεν είχε πρόσβαση ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ένα απ’ αυτά τα πολιτικά πρόσωπα ήταν η υπουργός εξωτερικών Elizabeth Astete που υπέβαλε την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα: «Αναγνωρίζω» έγραφε στο γράμμα της παραίτησής της «το τεράστιο λάθος που έκανα και για αυτό δεν θα πάρω τη δεύτερη δόση». Η Astete ήταν επίσης μέρος της ομάδας που διαπραγματευόταν την αγορά του κινέζικου εμβολίου. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην υπογραφή του σχετικού συμβολαίου τον Ιανουάριο.

Η ιστορία των αποκαλύψεων άρχισε την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι ο τέως πρόεδρος της χώρας, Μartin Vizcarra, είχε εμβολιασθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Μαζί του είχαν εμβολιασθεί και η σύζυγος και η νύφη του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εμβολιάσθηκε ως «εθελοντής» που συμμετείχε στις δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου. Όμως οι αρμόδιες αρχές διέψευσαν τους ισχυρισμούς του. Επίσης αυτή την εβδομάδα αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν 20 ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων δύο υφυπουργοί, επειδή είχαν εμβολιασθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Republica, τουλάχιστον 50 ανώτατα διοικητικά στελέχη έχουν εμβολιασθεί, όλα σχεδόν προερχόμενα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Vacunagate έρχεται να ενισχύσει τη βαθιά δυσπιστία που τρέφει ο λαός τους Περού προς τους πολιτικούς. Μεταξύ της 9ης και 17ης Νοεμβρίου του περασμένου έτους η χώρα είχε 3 προέδρους. Τον Vizcarra που αποκαθηλώθηκε για «ηθική ανικανότητα», τον Manuel Merino που διήρκεσε 5 ημέρες και παραιτήθηκε εν μέσω εκτεταμένων λαϊκών κινητοποιήσεων, και τον σημερινό «υπηρεσιακό» πρόεδρο που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 11 Απριλίου.

«Αυτό που συμβαίνει με τις αποκαλύψεις για τα εμβόλια είναι ότι έχει αρχίσει να επικρατεί ένα αίσθημα της γενικευμένης ηθικής απαξίωσης που αισθάνεται ο λαός της χώρας έναντι των αρχών» τονίζει ο περουβιανός πολιτικός αναλυτής Cesar Campos. «H απαξίωση που αισθάνονται με αφορμή την υπόθεση των εμβολίων είναι μία από τις πολλές που τρέφουν προς την τάξη των πολιτικών. Όμως αυτά τα αισθήματα απογοήτευσης και απαξίωσης των αρχών που αισθάνεται ο λαός είναι επικίνδυνα, μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ιδιαίτερα όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πάρει ο λαός στις εκλογές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ