- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
FAZ: Η ανάπτυξη τής τουρκικής οικονομίας, τα φτηνά δάνεια και η εκτίμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην τουρκική οικονομία και την ανάπτυξη που καταγράφει η χώρα παρά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι «έχει εξαγοραστεί με υψηλό αντίτιμο».
«Αυτό θα αρέσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μόνο δύο από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου καταγράφουν ανάπτυξη το 2020, η μία είναι η Κίνα και η άλλη η Τουρκία. Η κυβέρνηση (Ερντογάν) είχε προβλέψει τον θετικό δείκτη ανάπτυξης, παρά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών περί του αντιθέτου. Το +1,8% που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία μπορεί να υπολείπεται του κινεζικού +2,3%, αλλά είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό της περασμένης χρονιάς. Και αυτό παρά τη σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός κλάδος», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης και εκτιμά ότι «η ανάπτυξη έχει εξαγοραστεί με υψηλό αντίτιμο».
Και εξηγεί: «Μετά από παρέμβαση του κράτους, το καλοκαίρι, οι τράπεζες άρχισαν να χορηγούν φτηνά δάνεια, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση. Το αποτέλεσμα ήταν μία αύξηση τζίρου στις αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων. Μία άλλη συνέπεια της προσφοράς φτηνού χρήματος- που εν τω μεταξύ έχει περιοριστεί πάλι- ήταν η άνοδος των εισαγωγών που προκάλεσε εκτόξευση του πληθωρισμού στο 15%. Μεγαλύτερη ακόμη αύξηση καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων. Αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων ήταν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε έναν χρόνο έχασε το 1/5 της αξίας της».
Από την άλλη, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «το Σύμφωνο σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ήδη ανασταλεί για έναν χρόνο. Για την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ανακαλούνται, ώστε να υπάρξει θαρραλέα αντίδραση στην οικονομική κρίση. Ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι και πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών η γαλλική, θέλουν τώρα να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο, πριν αυτό τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Ζητούν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για συσσώρευση χρεών».
Για την εφημερίδα του Μονάχου «αυτός είναι ο εντελώς λάθος δρόμος. Αν κάτι υπάρχει ήδη σε αφθονία στην ΕΕ, είναι τα κρατικά χρέη και ακολουθούν οι εξαιρέσεις και οι ευέλικτες ερμηνείες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόσο περίπλοκο και ευλύγιστο είναι πλέον αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε ακόμη και ασταθείς κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβηθούν σοβαρές συνέπειες. Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γίνει στενός κορσές. Στην πραγματικότητα θυμίζει μάλλον αθλητική φόρμα, και μάλιστα μεγέθους XXL».
Με πληροφορίες από DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
: Συμβιβασμός 400.000 λιρών
Kαθώς ο Φλάβιο Μπολσονάρο αμφισβητεί την ήττα του
Η μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ μεταξύ Selfridges και IKEA
Μήνυμα προς την Τουρκία και τη Λιβύη έστειλαν από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Νέες επιθέσεις ανακοίνωσαν οι Χούθι
Ο Λούλα μετέτρεψε εκατομμύρια υποστηρικτές σε δίκτυο διανομής, ενώ διεκδικούσε δικαστικά ίση μεταχείριση στις πλατφόρμες
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο
Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου στον Κρίστοφερ Νόλαν μέσω Grok διχάζει το κοινό
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τη Λιβύη
Οι διάλογοι που έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις για το υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στην κατοχή του
Το φοιτητικό ψηφοδέλτιο έχει δεσμευτεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και της ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τι εξετάζουν τώρα οι τουρκικές αστυνομικές αρχές
Ανοιχτά παραμένουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση
Ο Λεονάρντο Μαρία Ντελ Βέκιο υποστηρίζει ότι θα διατηρούσε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία της
Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται 10 χρόνια μετά τη μεγάλη έξοδο από την ΕΕ
Τι νόημα έχει να διαδηλώνεις και να εξεγείρεσαι και να τα σπας όταν σε λίγες μέρες μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνηση;
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.