Κοσμος

Κομισιόν: Πόσοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί τέλος καλοκαιριού

Οι δηλώσεις από την επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ευρώπη - Υγειονομικοί φροντίζουν ηλικιωμένο άτομο θετικό στην Covid-19
Κορωνοϊός στην Ευρώπη - Υγειονομικοί φροντίζουν ηλικιωμένο άτομο θετικό στην Covid-19 © EPA/JULIEN DE ROSA

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζει «εφικτό» τον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων μέχρι να φύγει το καλοκαίρι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει «αισιόδοξη» για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

«Είμαι αισιόδοξη» σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Augsburger Allgemeine.

Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό παρά στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν πρόκειται για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο». Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένη στην πανδημία κορωνοϊού.

Μετά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων για τις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε κατευναστική, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 ότι θα χρειαστεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ.

AstraZeneca: Θα παραδώσουμε στην ΕΕ όλες τις δόσεις από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που συμφωνήσαμε

Εν τω μεταξύ η AstraZeneca «εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός της ΕΕ» και θα χρησιμοποιήσει «την παγκόσμια (παραγωγική) δυνατότητά της για να διασφαλίσει την παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο» δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Περίπου το ήμισυ της ποσότητας που αναμένεται θα προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της ΕΕ» και το υπόλοιπο από το διεθνές δίκτυο της εταιρείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά την αντιπαράθεση για τις παραδόσεις του εμβολίου των AstraZeneca-Oxford στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Ένωση και την βρετανοσουηδική εταιρεία. Σημειώνεται ότι η έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.

Πριν από την έγκριση του εμβολίου από την ΕΕ στο τέλος του Ιανουαρίου, η AstraZeneca προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων ηγετών, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της στην Ένωση, εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέσων παραγωγής στην Ευρώπη.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν εμμέσως την AstraZeneca για προνομιακή μεταχείριση της Μεγάλης Βρετανίας εις βάρος της ΕΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ