- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαγκέτα: «Ψηστήρι» στην UNESCO από Γαλλία για να την αναγνωρίσει
Και να εντάξει το διάσημο ψωμί στον σχετικό κατάλογο των «πολιτιστικών θησαυρών»
Αρτοποιοί στη Γαλλία ζητούν από την UNESCO να αναγνωρίσει την μπαγκέτα ως «πολιτιστικό θησαυρό» και να εντάξει το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί στον κατάλογό της.
Η μπαγκέτα, το διάσημο ψωμί στη Γαλλία, που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ, ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.
Οι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα είδος τελετουργίας στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και στη Γαλλία, από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξει κανείς μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα» λέει ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ, ιδιοκτήτης 8 αρτοποιείων. «Χρειάζεται χρόνος, το savoir faire, ο σωστός τρόπος ψησίματος, καλής ποιότητας αλεύρι χωρίς προσθετικές ουσίες».
Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση, προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.
Γιατί οι αρτοποιοί στη Γαλλία θέλουν η UNESCO να αναγνωρίσει την μπαγκέτα
Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα διασφαλίσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας παράλληλα την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν. Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.
Οι Γάλλοι αρτοποιοί επλήγησαν σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού τον περασμένο χρόνο. Ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ επισημαίνει πως «αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να παρηγορήσει τους αρτοποιούς και να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά».
Περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της Ένωσης Αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, λαμβάνοντας υπόψιν ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.
«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί, είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο» εξηγεί ο Ανράκτ. Και προσθέτει: «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη «αλλαγή στην συμπεριφορά των επιβατών»
Πολλοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε χώρο εστίασης - Τουλάχιστον έξι τραυματίες, δύο σε κρίσιμη κατάσταση
Η συγκυρία της επίσκεψης έχει έντονο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την 250ή επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας
Τι αναφέρουν οι NYT για τον διάδοχο Αγιατολάχ
Η ίδια είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να αυτοκτονήσει
Ίχνη ραδιενέργειας επιμένουν σε συγκεκριμένες ζώνες
Tι δήλωσε ο επίτροπος για τον αποκλεισμό του Ορμούζ
Οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πληγέντες να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τα διαβατήριά τους
Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να κάνει περισσότερα για να τερματίσει τον πόλεμο
Ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
Η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Μεγαλόνησο από το 1960
Η αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών αφήνει χωρίς πλειοψηφία τη κυβέρνηση, σε κίνδυνο τα κονδύλια της ΕΕ
Οι γυναίκες της χώρας της νοτιονατολικής Ασίας είναι εκτεθειμένες σε ασθένειες, πόνο και σεξισμό
Το εύρημα εντοπίστηκε στο λεγόμενο Δυτικό Θέατρο το οποίο φέρεται να λειτουργούσε ως πολιτιστικός φάρος
Ο επιστήμονας εργαζόταν σε προγράμματα πυρηνικής προώθησης
Οι εκκλήσεις προς τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τη φορολογία των υπερπλουσίων αυξάνονται
Μάρτυρες περιγράφουν έντονη αναστάτωση, με φωνές και διαμαρτυρίες
Η ανάρτηση στο Truth Social
Tα περισσότερα γυρίσματα για τα διάσημα Mac γίνονται εδώ
Φόβοι ότι η επισιτιστική ανασφάλεια θα κορυφωθεί σε μερικούς μήνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.