- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι «New York Times» γράφουν για το ελληνικό #ΜeΤοo
«Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση συνταράσσουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο»
Το άρθρο των ΝΥΤ για το ελληνικό #Me Too, σημειώνει πως εισαγγελείς στην Αθήνα «δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν όλες τις αξιόπιστες καταγγελίες»
Λιγότερο από ένα μήνα από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική επίθεση από παράγοντα του αθλήματος και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για λεκτική - σωματική βία και παρενοχλήσεις στον χώρο του θεάματος και της τέχνης, το ελληνικό #ΜeΤοo απασχολεί τον διεθνή Τύπο.
Με τίτλο «Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση συνταράσσουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο», οι «New York Times» φιλοξενούν εκτενές δημοσίευμα στο οποίο αποτυπώνονται όλα όσα είδαμε να διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου.
Στο άρθρο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης» όπου «τέτοιου τύπου κακοποιήσεις φημολογούνταν χρόνια, όμως δεν συζητούνταν ανοιχτά και φυσικά δεν διώκονταν».
Παράλληλα η εφημερίδα, επικαλούμενη δικαστική πηγή που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι αναμένονται «περισσότερες υποθέσεις» τονίζοντας πάντως πως δεδομένων των χρόνων που έχουν περάσει από τα καταγγελλόμενα είναι άγνωστο πόσες από τις υποθέσεις θα φτάσουν στα δικαστήρια.
Σε ποια γεγονότα αναφέρονται οι «New York Times» σχετικά με το ελληνικό #ΜeΤοo
«Το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα χειρίζονται τις πιο σοβαρές υποθέσεις και έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς και στην παραίτησή του.
«Ορισμένοι διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση ή επίθεση και απομακρύνθηκαν από παραγωγές υψηλού προφίλ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, Δημήτρης Λιγνάδης, παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου μετά από καταγγελίες που υποδηλώνουν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νέους ηθοποιούς. Ο ίδιος αρνήθηκε αυτές τις αναφορές».
Αναφορά σε Τζωρτζάκη και Μπότση
«Ο Χάρης Τζωρτζάκης, ένας από τους τρεις άντρες ηθοποιούς που κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για σεξουαλική παρενόχληση, μίλησε για ομερτά στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τη λέξη για τον κώδικα σιωπής της Μαφίας. Σε δήλωση στη σελίδα του στο Facebook στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Ζάπας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς: “Δεν έχω πιέσει ποτέ κανέναν να συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν επιθυμεί”, έγραψε. Ο κ. Τζωρτζάκης είπε στην ελληνική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, “Φοβόμαστε να ονομάσουμε ονόματα σε περίπτωση που μας μηνύσουν ή ποιος ξέρει τι άλλο”. Κάλεσε το Υπουργείο Πολιτισμού να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει τα θύματα.»
Το δημοσίευνα των New York Times για το ελληνικό #ΜeΤοo αναφέρεται και σε τρεις ηθοποιοιούς (Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά) που εξέδωσαν κοινή δήλωση στα τέλη Ιανουαρίου «κατηγορώντας τον Κώστα Σπυρόπουλο, έναν ηθοποιό και σκηνοθέτη, για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος εκδίδει δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μέσω του δικηγόρου του ζητώντας συγγνώμη για προσβολή του καθενός, και στη συνέχεια στρέφεται με νομικά μέσα εναντίον ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών για να τους απαγορεύσει να αναφέρουν το όνομά του σε συνδυασμό με τις καταγγελίες, λέγοντας ότι ήταν ψευδείς και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του».
Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται ονομαστικά στην Τζένη Μπότση, «μία από τις τρεις ηθοποιούς, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην κα Μπεκατόρου για το ότι έσπασε μια ευρύτερη σιωπή. Η κα Μπότση ήταν μια από τις πολλές που είπε ότι η κα Μπεκατόρου τους ενέπνευσε να προχωρήσουν».
Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται στις καταγγελίες ηθοποιών σε βάρος του Γιώργου Κιμούλη.
«Επτά ηθοποιοί έχουν κατηγορήσει έναν άλλο εξέχοντα σκηνοθέτη και ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη, για λεκτική και σωματική κακοποίηση, αν και όχι για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως “απαράδεκτες και ψευδείς” και μήνυσε μία από τις ηθοποιούς».
ΠΗΓΗ: New York Times
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.