Κοσμος

Αφρική: Αύξηση 40% στους νεκρούς από κορωνοϊό σε έναν μήνα

Εξαπλώνεται η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 40% σε έναν μήνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη.

Κατά 40% αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Αφρική σε έναν μήνα, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του για τον κορωνοϊό στην Αφρική, λαμβάνοντας υπόψιν και τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολλά κράτη της ηπείρου.

«Περισσότεροι από 22.300 θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αφρική τις τελευταίες 28 ημέρες, έναντι σχεδόν 16.000 θανάτων τις προηγούμενες 28 ημέρες» τόνισε το γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, που εδρεύει στην Μπραζαβίλ (Κονγκό). Η επιδείνωση αυτή έρχεται καθώς η ήπειρος «καταπολεμά νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές και προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει οργανωθεί ποτέ» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Πλώτας, Έλληνας πρέσβης στη Νιγηρία, μίλησε στην Athens Voice και παρουσίασε την κατάσταση με την πανδημία κορωνοϊού.

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Αφρική διαγνώστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.700.000 μολύνσεις, με περισσότερες από 3.200.000 αναρρώσεις και 96.000 θανάτους, που σχετίζονται με τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του ΠΟΥ Αφρικής. Η ήπειρος αναμένεται να φτάσει τους «100.000 θανάτους τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

ΠΟΥ για κορωνοϊό στην Αφρική - Στα όριά τους γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία

Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων εξαιτίας της Covid-19 είναι «μια ανησυχητική προειδοποιητική ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, καθώς και τα συστήματα υγείας στην Αφρική έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά» δήλωσε από τη μεριά της η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, δρ. Ματσιντίσο Μοέτι.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Αφρική ήταν η ήπειρος που επηρεάστηκε λιγότερο από τον κορωνοϊό.

«Στο δεύτερο κύμα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραφε άλμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την κορύφωση του πρώτου κύματος, υγειονομικές εγκαταστάσεις κατακλύστηκαν» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Εμβολιασμοί για κορωνοϊό στην Αφρική - Δυσπιστία, καθυστερήσεις και fake news

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών στην Αφρική δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να εμβολιάζει τους κατοίκους.

Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ένα πολύ «ευαίσθητο» θέμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, η δυσπιστία για το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι ευρέως διαδεδομένη και πολλές αναρτήσεις, που επικαλούνται θεωρίες συνωμοσίας, κοινοποιούνται ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βγείτε έξω και εμβολιαστείτε όταν είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο στη χώρα σας» είπε η δρ. Μοέτι στους κατοίκους της Αφρικής. Και πρόσθεσε: «Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της και τα εμβόλια είναι απλά ένα αναγκαίο εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις