- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δυσαρέσκεια Ερντογάν από την απουσία επικοινωνίας με Μπάιντεν
Η δυσφορία αποτυπώνεται καθαρά σε δηλώσεις του Μουσούτ Χακί Τζασίν, συμβούλου του Τούρκου επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής
Τουρκία: Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την επιλογή του Τζο Μπάιντεν να μην έχει επικοινωνήσει ακόμα μαζί του
Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει πλέον στην Τουρκία η «ηχηρή» απουσία επικοινωνίας εκ μέρους της νέας αμερικανικής ηγεσίας κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάληψη των ηνίων από τον Τζο Μπάιντεν.
Η δυσφορία αποτυπώνεται καθαρά σε δηλώσεις του Μουσούτ Χακί Τζασίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μεσούτ Χακί Τζασίν στράφηκε κατά του ίδιου του Τζο Μπάιντεν, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Μην παίξετε αν δεν θέλετε να παίξετε [ως προς τη συνεργασία με την Τουρκία]. Τι πραγματικά θέλετε να κάνετε; Εμείς λέμε [στις ΗΠΑ] να μιλήσουμε. Ούτε σε εμάς μιλάνε. Γιατί ο Μπάιντεν δεν έχει τηλεφωνήσει [στον Ταγίπ Ερντογάν] μέχρι στιγμής; Πέρασε η ορκωμοσία του Ιανουαρίου, έτσι δεν είναι; Έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα» λέει ο Μεσούτ Χακί Τζασίν.
Και συνεχίζει απευθυνόμενος στον Μπάιντεν: «Άντε λοιπόν πάρε τηλέφωνο τον επικεφαλής του κράτους μας τώρα. Ο πρόεδρος μου σου έχει ήδη στείλει συγχαρητήρια»
#Turkey's President #Erdogan's advisor Hakki Casin vented out his frustration on a national TV network that US President @JoeBiden did not make a call to his boss yet. pic.twitter.com/EAjSKFWWOq
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) February 7, 2021
Σχετικό απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξης ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επικριτής του καθεστώτος Ερντογάν που ζει εξόριστος στη Σουηδία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είναι μέχρι στιγμής ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που έχει έλθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τουρκία και συγκεκριμένα με τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον οποίο συζήτησαν επί των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων την περασμένη Τετάρτη.
Όπως επισημαίνει το τουρκικό αντιπολιτευόμενο ενημερωτικό δίκτυο Ahval, αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έχουν ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους τους σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία, ωστόσο κανένας εκ των δύο δεν έχει συνομιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.
Ούτε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν -σε αντίθεση με τον Αμερικανό τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του οποίου ο Ερντογάν ήταν προνομιακός συνομιλητής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.