Κοσμος

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Συνελήφθη η πρόεδρος της χώρας

Ο στρατός ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στον στρατό μεταφέρθηκε η διακυβέρνηση της Μιανμάρ μετά από το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα.

Μέσω ανακοίνωσης που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του στρατού της Μιανμάρ, η διοίκηση της χώρας μεταφέρθηκε στον διοικητή του στρατού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, από τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό ανακοινώθηκε επίσης πως η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως η επικεφαλής της χώρας, ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης τέθηκαν υπό κράτηση, εξαιτίας υποτιθέμενης νοθείας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις  Νοεμβρίου. Νωρίτερα, αναφέρθηκε πως στρατιώτες κατέβαλαν το δημαρχείο της πόλη Γιανγκόν, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση NetBlocks, η οποία παρακολουθεί διακοπές στην προσβαση προς το διαδίκτυο, υπήρξαν σοβαρές και μακράς διάρκειας διακοπές πρόσβασης κατά τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στη Μιανμάρ.

Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο ο στρατός της Μιανμάρ είχε εκφράσει τις πιθανότητες πραξικοπήματος αφού, όπως υποστήριξε, είχε εντοπίσει σοβαρές ενδείξεις εκλογικής νοθείας στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι οποίες ήταν οι δεύτερες γενικές εκλογές μετά από το 2011, όταν και τερματίστηκε το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς. Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές πως οι εντάσεις στη χώρα είχαν κλιμακωθεί, μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού, προκαλώντας φόβους για πιθανό πραξικόπημα.

Μετά τις αρχικές αναφορές που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μι Νιουντ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της χώρας, δήλωσε στο Reuters ότι η Σου Κιούι, ο πρόεδρος Γουίν Μιντ και άλλοι ηγέτες είχαν «τεθεί υπο κράτηση» νωρίς το πρωί της Κυριακής.

«Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να μην ανταποκρίνονται βιαστικά και θέλω να ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο», δήλωσε ο Νίουντ, προσθέτοντας πως αναμένει να τεθεί υπό κράτηση και ο ίδιος. Σύμφωνα με αναφορές του δικτύου BBC, υπάρχει παρουσία στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας

Εν μέσω φόβων για πιθανό πραξικόπημα που θα μπορούσε να ακολουθήσει τις εκλογές που θεωρήθηκαν «νοθευμένες» από τον στρατό της Μιανμάρ, ο στρατός της χώρας δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι «ορισμένοι οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης» έθεσαν εικασίες σχετικά με πραξικόπημα χωρίς βάση. Η δήλωση ανέφερε πως τα λόγια του αρχηγού του στρατού, Μιν Αουνγκ Χλάινγκ, ελήφθησαν εκτός πλαισίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ