Κοσμος

Ουγγαρία: Εστιατόρια αψηφούν το lockdown και ανοίγουν

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βουδαπέστη - Απειλεί με πρόστιμα η κυβέρνηση Όρμπαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουγγαρία - Κορωνοϊός: Κοπέλα με προστατευτική μάσκα σε διαδήλωση στη Βουδαπέστη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Ουγγαρία - Κορωνοϊός: Κοπέλα με προστατευτική μάσκα σε διαδήλωση στη Βουδαπέστη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA/Marton Monus

Στη Βουδαπέστη ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να ανοίξουν τα εστιατόριά τους και να υποδεχτούν πελάτες παρά το lockdown για τον κορωνοϊό στην Ουγγαρία.

Υπάλληλοι εστιατορίων είναι μεταξύ των εκατοντάδων διαδηλωτών κατά του lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, που βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης.

Στην Ουγγαρία τουλάχιστον 100 εστιατόρια σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου παρότι η ουγγρική κυβέρνηση απειλεί με αυστηρά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα αν ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού μειωθεί δραματικά ή αν μεγάλος αριθμός των πολιτών εμβολιαστεί με εμβόλια για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει εγκρίνει το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, ενώ το ίδιο έχει πράξει και με το ρωσικό Sputnik-V.

Στα ισχύοντα μέτρα lockdown περιλαμβάνεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και το κλείσιμο Γυμνασίων, Λυκείων, εστιατορίων και καφέ (εκτός από την αγορά γευμάτων).

«Αρκετά με τις μαζικές καταστροφές των επιχειρήσεων» έγραψαν οι διοργανωτές της διαδήλωσης στο Facebook. Η Ουγγαρία με πληθυσμό περίπου 10 εκατ. κατοίκους έχει καταγράψει συνολικά 367.586 κρούσματα κορωνοϊού και 12.524 θανάτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά πάνω από 3.500 ασθενείς με Covid-19 παραμένουν σε νοσηλεία.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, αλλά παραβίασαν τους κανονισμούς που απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις και έτσι η αστυνομία τούς ζήτησε έγγραφα. Οι διοργανωτές είπαν ότι πολύ περισσότερα από 100 εστιατόρια ανά την Ουγγαρία έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία για να ανοίξουν και πάλι αύριο, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, παρότι η κυβέρνηση αύξησε, με χθεσινό διάταγμα, το πρόστιμο που προβλέπεται.

Τα εστιατόρια που δέχονται πελάτες, αντιμετωπίζουν σήμερα πρόστιμο περίπου 14.000 ευρώ και κινδυνεύουν με υποχρεωτικό κλείσιμο για ένα εξάμηνο.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ορμπάν ξεκαθάρισε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν αν δεν μπορέσουμε να αντέξουμε τους περιορισμούς για μερικές ακόμη εβδομάδες». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι λύση αν βγει έξω ο κόσμος και παραβιάσει τα μέτρα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ