Κοσμος

Η Πορτογαλία νομιμοποιεί την ευθανασία - Οι προϋποθέσεις

Η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που την επιτρέπει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο σπεύδουν κοντά σε ασθενή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο σπεύδουν κοντά σε ασθενή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA/MARKO DJOKOVIC

Το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία νομιμοποίησε την ευθανασία, με τη χώρα να γίνεται η τέταρτη στην Ευρώπη και η έβδομη παγκοσμίως που την επιτρέπει.

Να νομιμοποιηθεί η ευθανασία αποφάσισε το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Η Πορτογαλία γίνεται έτσι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη και η έβδομη παγκοσμίως που επιτρέπει την ευθανασία σε ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για να πεθάνουν, εάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από «διαρκείς» και «αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η διαδικασία θα είναι δυνατή για τους υπηκόους και νόμιμους κατοίκους στην Πορτογαλία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες άλλων χωρών να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και τις άλλες πόλεις για να έχουν την ιατρική βοήθεια προκειμένου να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Το επόμενο βήμα είναι ο νόμος να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Ο συντηρητικός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία, μια καθολική χώρα, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010.

«Ναι» στην ευθανασία ασθενών στο τελευταίο στάδιο ασθένεις είπε η Πορτογαλία - Ποιοι αντιδρούν

Ορισμένοι, πάντως, επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού στην Πορτογαλία επικρατεί «μεγάλο άγχος και φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε μια επιστολή προς το πορτογαλικό Κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία Covid-19, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN), Ινές Ρεάλ, δήλωσε: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ