Κοσμος

EMA: Ασφαλές το εμβόλιο Pfizer / BioNTech για τους ηλικιωμένους

Δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση των θανάτων στη Νορβηγία με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νορβηγία: Άνδρας με μάσκα για τον κορωνοϊό κρατά σακούλες με ψώνια στην πρωτεύουσα Όσλο
Νορβηγία: Άνδρας με μάσκα για τον κορωνοϊό κρατά σακούλες με ψώνια στην πρωτεύουσα Όσλο © ΕPA-EFE/HAKON MOSVOLD LARSEN

Κανένας κίνδυνος από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τους ηλικιωμένους, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά τις αναφορές για θανάτους στη Νορβηγία.

Διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές για τους ηλικιωμένους έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ευρωπαϊκή έρευνα ξεκίνησε μετά τις αναφορές για τους 23 θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η συγκεκριμένη είδηση είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις, με τον Ηλία Μόσιαλο να αναφέρεται δύο φορές στη Νορβηγία και τους ηλικιωμένους που πέθαναν εκεί έχοντας εμβολιαστεί, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ευθεία συσχέτιση με τα εμβόλια».

Ο ΕΜΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και των θανάτων ηλικιωμένων που έλαβαν μια δόση του εμβολίου.

Όπως έγινε γνωστό, η επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέλυσε τα στοιχεία για τους θανάτους των ηλικιωμένων στη Νορβηγία που έκαναν το εμβόλιο, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση της υγείας τους και το ποσοστό θνησιμότητας στις διάφορες ηλικιακές ομάδες των πληθυσμών.

«Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό και το "Cominatry" (σ.σ. το επίσημο όνομα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech). Τα περιστατικά δεν εγείρουν ανησυχία για την ασφάλειά του» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή οι αρχές στη Νορβηγία, που είχαν ανακοινώσει ότι πέθαναν ηλικιωμένοι οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ήταν ξεκάθαρες, επισημαίνοντας ότι διεξάγεται έρευνα, καθώς πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι τα πρώτα στοιχεία δεν έδειχναν άμεση συσχέτιση των θανάτων αυτών με τα εμβόλια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ