Κοσμος

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Διπλή μάσκα προτείνουν ειδικοί στις ΗΠΑ

Για καλύτερη προστασία από την Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρός φορά απλή χειρουργική μάσκα για τον κορωνοϊό
Νεαρός φορά απλή χειρουργική μάσκα για τον κορωνοϊό © EPA

Να φορούν διπλή μάσκα για τον κορωνοϊό προτείνουν ειδικοί στις ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες να επιλέγουν μάσκες τύπου ΚΝ95 ή Ν95 για καλύτερη προστασία.

Συμβουλή στους πολίτες να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα από τη μετάλλαξη κορωνοϊού, δίνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από την απλή χειρουργική ως ένα καλύτερο μέσο προστασίας κατά της Covid-19.

Για όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά υφασμάτινη μάσκα, η προτροπή είναι να βάζουν και μια δεύτερη από πάνω. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, ότι υπάρχουν επιστήμονες στις ΗΠΑ που επιμένουν πως οι πολίτες πρέπει να αγοράζουν μάσκες τύπου ΚΝ95 ή Ν95, οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής ποιότητας και προστατεύουν ακόμα περισσότερο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτες σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανέρχονται σε 25.599.961, την ώρα που οι νεκροί από κορωνοϊό έχουν φθάσει τις 429.214. Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι είχε επισημάνει σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο NBC News πως «είναι κοινή λογική ότι δύο μάσκες είναι ποιο αποτελεσματικές από μία». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπει στον δρόμο πολίτες με διπλή μάσκα ή με αυτοσχέδια N95».

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στη χειρουργική μάσκα, επισημαίνοντας ότι προστατεύει περισσότερο. Για την υφασμάτινη, πάντως, είχε ξεκαθαρίσει: «Δεν είναι ένα πράγμα οι υφασμάτινες μάσκες. Είναι το είδος του υφάσματος, πρώτον, και πόσα στρώματα έχει, δεύτερον».

Προβληματισμός στην Ευρώπη για μετάλλαξη κορωνοϊού και μάσκα

Σημειώνεται ότι χώρες στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, κατέστηκαν υποχρεωτική τη χειρουργική μάσκα, τύπου FFP2, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού.

Στην επιστημονική κοινότητα δύο είναι οι βασικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν προβληματισμό: Το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία Β.1.1.7 και εκείνο από τη Νότια Αφρική (501.V2). Έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά η βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού εξαπλώνεται 8 φορές πιο γρήγορα

«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC). Και συμβούλεψε τους πολίτες να προτιμούν τις μάσκες υψηλότερης ποιότητας για καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον όσο και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στις οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με τη μάσκα και τον κορωνοϊό. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε και ο Τζο Μπάιντεν, είναι οι πολίτες να φορούν μάσκα και να τη φορούν σωστά. Το CDC δίνει έμφαση στην καλή εφαρμογή στο πρόσωπο, με μάσκα που δεν αφήνει εκτεθειμένη τη μύτη, αποτελούμενη από «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος», ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειρουργικές μάσκες, καθώς αυτές προορίζονται για εργαζόμενους στην Υγεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ