Κοσμος

Γερμανία: «Όχι» στη χρήση εμβολίου AstraZeneca στους άνω των 65

«Προς το παρόν υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα», σημειώνει η Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γερμανία: Γιατί συνιστάται να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα άνω των 65 ετών - Τι επισημαίνει η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών συνιστάται από τη γερμανική επιτροπή εμβολιασμών να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στην ανακοίνωσή της η υγειονομική Επιτροπή Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch -  σημείωσε ότι υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών».  Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο τονίζει πως τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί προς το παρόν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές - αυτό των BionTech/Pfizer και εκείνο της Moderna - έχουν κριθεί «ισάξια σε όρους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». 

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Η φαρμακοβιομηχανία διέψευσε τις αναφορές των εφημερίδων και επεσήμανε σε ανακοίνωσή της προς το AFP. «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%. Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ