Κοσμος

Μάσκες τύπου FFP2: Γιατί έγιναν υποχρεωτικές στην Αυστρία

Η διαφορά τους με τις απλές και τις υφασμάτινες - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβάτες του Μετρό με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Επιβάτες του Μετρό με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA/ANDY RAIN

Η Αυστρία έκανε υποχρεωτικές τις μάσκες FFP2 για τον κορωνοϊό και αυτή είναι η βασική τους διαφορά με τις απλές ιατρικές και τις υφασμάτινες.

Να καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου, τύπου FFP2, για τον κορωνοϊό, αποφάσισε η Αυστρία.

Η μάσκα, τύπου FFP2, έρχεται να αντικαταστήσει τις απλές ιατρικές και τις υφασμάτινες. Η απόφαση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.

Με την ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού να εντείνεται στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ο διευθυντής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η χειρουργική μάσκα προστατεύει καλύτερα. Στην επιστημονική κοινότητα δύο είναι οι βασικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν προβληματισμό: Το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία Β.1.1.7 και εκείνο από τη Νότια Αφρική (501.V2).

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε» εξηγεί η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά Νάσμαρκτ, στη Βιέννη.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στην Αυστρία, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους» (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Αυστρία τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τις 405.723.

Αυστρία - Κορωνοϊός: 405.723 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19
Αυστρία - Κορωνοϊός: 405.723 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 © athensvoice.gr/koronoios

Οι νεκροί από κορωνοϊό ανέρχονται σε 7.451, με τα κρίσιμα περιστατικά στις ΜΕΘ νοσοκομείων αναφοράς ανά την αυστριακή επικράτεια να φθάνουν τα 320.

Υποχρεωτικές οι μάσκες FFP2 για τον κορωνοϊό στην Αυστρία - Ποιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τις φορούν

Οι μάσκες, τύπου FFP2, είναι υποχρεωτικές για τα άτομα άνω των 14 ετών. Οι πολίτες πρέπει να τη φορούν όταν μετακινούνται με τα ΜΜΜ (λεωφορεία, τραμ, τρένα και Μετρό), όταν μπαίνουν σε καταστήματα (π.χ σούπερ μάρκετ), χώρους παροχής υπηρεσιών και ιατρεία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον γενικό πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Αυστρία: Πολίτης με μάσκα για τον κορωνοϊό κατεβαίνει τις σκάλες στο Μετρό
Αυστρία: Πολίτης με μάσκα για τον κορωνοϊό κατεβαίνει τις σκάλες στο Μετρό © EPA

Μελέτες δείχνουν ότι οι μάσκες αυτές μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων (γύρω στο 0,6 μικρόμετρο).

Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται:

  1. Οι έγκυες,
  2. πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους,
  3. όσοι δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός στην Αυστρία: Υποχρεωτικές οι μάσκες τύπου FFP2, με το τρίτο καθολικό lockdown να παίρνει νέα παράταση

Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2021, ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν μειώνεται στην Αυστρία.

Τα νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο φθάνουν τα 130 ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς έχει θέσει ως στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.

Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, παραμένουν κλειστά, με τους κατοίκους να καλούνται να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούν αποστάσεις, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αντισηπτικό).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ