Κοσμος

Mεξικό: Προβληματισμός για τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

«Ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν κάνει 40 εκατ. εμβολιασμούς οι φτωχές χώρες μόλις 25. Όχι 25 εκατ., όχι 25 χιλιαδες, απλα 25!»

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mexico-ftoxes-xores-emvolia-koronoios-diakriseis.jpg
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στο Μεξικό © Manuel Velasquez / Getty Images / Ideal Image

Η αποκάλυψη του Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αυτό που συμβαίνει στις φτωχές χώρες με τα εμβόλια που θα οδηγήσει σε νέες διακρίσεις.

Ως προβληματική  χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Μεξικού στα Ηνωμένα Έθνη Juan Ramon de la Fuente την πρόταση για την καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Το Μεξικό, η 14η σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ασκεί μεγάλη επιρροή στον χώρο της Λατινικής Αμερικής.

Σε άρθρο του στον El Universal (18/01) o Μεξικανός διπλωμάτης αφού εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για την αντίθεση του ΠΟΥ στα διαβατήρια εμβολιασμού, υποστήριξε οτι η υιοθέτηση τέτοιων εγγράφων θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων διακρίσεων εναντίον των φτωχών χωρών.

Όπως εγραψε: «Θα πρέπει να συγχαρούμε τον ΠΟΥ για την σταθερή αντίθεση του στην πρόταση για πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια. Όλα τα είχαμε αυτό μας έλειπε: Να στιγματίσουμε και να καταδικάσουμε για μια ακόμη φορά τις φτωχές χώρες. Το να υποστηρίζει κανείς αυτήν την πολιτική απλά σημαίνει ότι δεν κατέχει το θέμα και ακόμα περισσότερο τις πρόσφατες μεταλλάξεις (σ.σ. του ιού)... Απο αυτή την επιδημία κανείς δεν ειναι ασφαλής εκτός και αν είμαστε όλοι ασφαλείς».

Ο φόβος στο Μεξικό και στις άλλες χώρες της περιοχής είναι ότι στο βαθμό που ο τεράστιος όγκος των εμβολίων της Pfizer σχεδόν μονοπωλείται σήμερα από τις πλούσιες ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαική Ένωση, αν υιοθετηθεί η πρόταση για διαβατήρια εμβολιασμού, θα  αποκλεισθούν/στιγματισθούν οι ταξιδιώτες που προέρχονται απο τον Τρίτο Κόσμο που συμπεριλαμβάνει και τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Tα διαβατήρια εμβολίων θα πλήξουν πρώτα απ όλα τις φτωχές χώρες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια -είτε επειδή τα έχουν ήδη εξαντλήσει οι πλούσιες χώρες, είτε επειδή δεν έχουν τους πόρους για την αγορά τους και την υποδομή για την διανομή τους κλπ.

Να σημειωθεί εδώ ότι αντίθετος στην πρόταση για διαβατήρια εμβολισμού είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Συγκεκριμένα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ , συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.

Οι λόγοι για τους οποίους η επιτροπή απορρίπτει τα εν λόγω πιστοποιητικά είναι επειδή κρίνει ότι η επίδραση των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης είναι ακόμη άγνωστη και η τρέχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη.

Eν τω μεταξύ το Μεξικό των 130 εκατομμυρίων πολιτών παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην διαχείριση της πανδημίας -με κάθε ημέρα νέα ρεκόρ στις μεταδόσεις του ιού, τους θανάτους και την πληρότητα των νοσοκομιακων κλινών- φάνηκε εν τούτοις δεκτικό στην πρόταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μειώσει τις δόσεις της Pfizer που πρόκειται να παραλάβει και έτσι να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών της χώρας προκειμένου να διοχετευθούν τα εμβόλια σε φτωχότερες χώρες που δεν έχουν τους πόρους να τα προμηθευτούν.

Την ίδια στιγμή πολλές άλλες πλουσιότερες και πιο «εκσυγχρονισμένες» από το Μεξικό χώρες σφυρίζουν αδιάφορα στην πρόταση των ΗΕ...

*«Ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν κάνει 40 εκατ. εμβολιασμούς οι φτωχες χώρες μόλις 25. Όχι 25 εκατ., όχι 25 χιλιαδες, απλα 25!». Τedros Adhanom Gebrebreyesus (Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ